to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 30.12.2012

Κοινωνία

ΞΑΝΘΗ: Αποχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ από το Κέντρο κράτησης μεταναστών

Τον τέταρτο μήνα λειτουργίας του συμπληρώνει το Κέντρο Κράτησης μεταναστών Ξάνθης, που στεγάζεται στην πρώην Αστυνομική Σχολή, και η λειτουργία του συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο για τις ελλείψεις που παρουσιάζει η φύλαξη των μεταναστών όσο και για τις συνθήκες κράτησής τους.





Ήδη το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποιούσε ελέγχους για την εμφάνιση ασθενειών, μεταδοτικών και ξένων προς την περιοχή, έχει αποχωρήσει διογκώνοντας τις φωνές που χαρακτηρίζουν υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί την πρώην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης. Οι ελλείψεις και τα κενά που παρουσιάζονται στη φύλαξη των κρατουμένων έχουν επισημανθεί κατά καιρούς, χωρίς να έχει δοθεί λύση παρά τις δεσμεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για το αντίθετο. Νωπές ωστόσο παραμένουν οι μνήμες από την εξέγερση των μεταναστών στην Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής πριν από μερικές εβδομάδες και τα όσα δραματικά είχαν ακολουθήσει, με αστυνομικούς να μεταφέρονται στο νοσοκομείο και το Κέντρο Κράτησης να μετατρέπεται σε ερείπιο.


Χωρίς θέρμανση και ρουχισμό οι μετανάστες!

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο μεταναστών Ξάνθης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο απαραίτητος ρουχισμός.



«Δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι τα Κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν, άμεσα.  Άμεσα πρέπει να αλλάξει η μεταναστευτκή πολιτική της χώρας. Η τροϊκανή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται όμως για τους μετανάστες νόμιμους ή μη. Απώτερος  στόχος μας είναι η απελευθέρωση των ανθρώπων αυτών άμεσος στόχος μας η ανακούφιση τους από τις καθημερινές τους ανάγκες»
επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΣΥΡΙΖΑ.


Την ίδια στιγμή ωστόσο οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στη φύλαξη των μεταναστών παραμένουν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν κληθεί οι Αστυνομικοί υπάλληλοι να φυλούν τον χώρο χαρακτηρίζονται επιεικώς ανεπαρκείς.


Τον γύρω του διαδικτύου έχει κάνει άλλωστε φωτογραφικό υλικό του ThrakiToday.com που απεικονίζει αστυνομικούς της Α.Δ. Ξάνθης που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη του Κέντρου Κράτησης μεταναστών στο Παρανέστι της Δράμας να προχωρούν στην κοπή δέντρου το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούν για τη θέρμανση τους, ενώ κάτι ανάλογο απεικονίζει και φωτογραφία στην οποία διαφαίνεται να έχει τοποθετηθεί σκηνή έξω από Κέντρο Κράτησης μεταναστών από πλευράς αστυνομικών για να προφυλαχτούν από το κρύο.   


Ζητά άδειες παραμονής για… εργασία!


Τις φοβίες που έχουν εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των Κέντρων Κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και οι οποίες σχετίζονται με την πρόθεση της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή έρχεται να μετουσιώσει σε πολιτική απαίτηση η ΔΗΜ.ΑΡ. κλιμάκιο της οποίας επισκέφτηκε πρόσφατα την Αστυνομική Σχολή Ξάνθης ζητώντας μεταξύ άλλων να δοθούν προσωρινές άδειες παραμονής στους μετανάστες ώστε αυτοί να μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην περιοχή.

«Προτίθεται να προβεί στην θέσπιση προσωρινής άδειας διαμονής σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να απελαθούν, ούτως ώστε οι μετανάστες να μπορούν να εργασθούν και να διαβιούν αξιοπρεπώς, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς νομικής αβεβαιότητας;» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε έγγραφό της η ΔΗΜ.ΑΡ. προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.


Υπενθυμίζεται πως κατά καιρούς έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις για την ταυτόχρονη προώθηση της μετατροπής από τη μια της Θράκης σε ένα μεγάλο κέντρο κράτησης μεταναστών και την οριοθέτησή της από την άλλη ως μια Ειδική Οικονομική Ζώνη. Όπως έχει επισημανθεί ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την “γκετοποίηση” της περιοχής, με τη δημιουργία επιχειρηματικών μονάδων που θα υπάγονται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό (το οποίο ενδεχομένως θα προέρχεται από τα Κέντρα Κράτησης) με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Θράκη.   


Πηγή: thrakitoday.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)