to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 02.02.2017

Κοινωνία

Ξάνθη: Ακροδεξιός καθηγητής στέλνει στον ανακριτή εννέα φοιτητές του Πανεπιστημίου Θράκης

«Την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, 9 φοιτητές παρουσιάζονται στον ανακριτή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από αναφορές προς την Εισαγγελία ακροδεξιού αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που ενοχλείται από τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση τους, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για "ένα είδος φοιτητικού ISIS"», τονίζει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης


Όπως αναφέρει αναλυτικά σε  ρεπορτάζ του για την Εφημερίδα των Συντακτών ο Χρήστος Κάτσικας (διαβάστε το όλο εδώ):

Βιομηχανία διώξεων εναντίον φοιτητών με δράση στο φοιτητικό κίνημα φαίνεται πως έχει στηθεί στην Πολυτεχνική Ξάνθης, με κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση ενός καθηγητή (Γ. Παύλος), που έχει καταγγελθεί για ακροδεξιά ρητορική και πρακτική εντός και εκτός αμφιθεάτρου.

Αιτία; Οι κινητοποιήσεις οι οποίες υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση και σε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και έβαλαν στο στόχαστρο την καθηγητική αυθαιρεσία και την εντατικοποίηση, όπως αυτή εκφραζόταν από τον καθηγητή Παύλο.

Ειδικά γι' αυτόν τον καθηγητή, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις των μαθημάτων του έφταναν έως και το 100%, ενώ απαιτούσε την παράδοση σημειώσεων σε κάθε μάθημα, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την υποχρεωτική παρακολούθηση.

Παράλληλα, υποσχόταν bonus σε όποιον δακτυλογραφούσε τις χειρόγραφες σημειώσεις του, αφού είχε στόχο την έκδοση βιβλίου!

Και όλα αυτά συνοδευόμενα από κηρύγματα εθνικιστικού περιεχομένου, αλλά και σχόλια υποτίμησης φοιτητών που παρακολουθούσαν τα μαθήματά του.

Ήταν λογικό επακόλουθο να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της κινητοποίησης, κάτι που όπως φάνηκε τον ενόχλησε ιδιαίτερα, γι' αυτό και τώρα κινείται εκδικητικά μέσω των διώξεων απέναντι σε φοιτητές.

Την Τετάρτη στις 11/1/2017 κολλήθηκαν κλήσεις από τη δικαστική αρχή, χωρίς να είναι μέσα σε φάκελο, στις εισόδους των πολυκατοικιών φοιτητών-μελών του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία.

Αυτές οι κλήσεις καλούν σήμερα 11 φοιτητές σε ανάκριση με βάση καταθέσεις του καθηγητή Παύλου.

(...)

Οι φοιτητές σημειώνουν:

Ας αναρωτηθεί καλύτερα αν είναι φασιστικό σε ένα κείμενο να γράφεται επί λέξει «Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη.....τον Ιωάννη Μεταξά», να λέγεται στα αμφιθέατρα ότι η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια του εγκεφάλου, να γράφεται σε κείμενο ότι οι πρόσφυγες θα δημιουργήσουν φυτώρια τζιχαντιστών, να προτείνεται η φύλαξη των συνόρων από το στρατό ώστε να αποτρέπεται η είσοδος τους (πώς άραγε;), να δηλώνεται πως άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη μία από το ISIS και από την άλλη από τους δυτικούς βομβαρδισμούς είναι πράκτορες της mossad.

Έχει επίσης ουσία να αναφέρουμε ενδεικτικά πως έχει χαρακτηρίσει τους φοιτητές με διάφορα επίθετα όπως «σκύλα, ανέραστη», «βρωμοκύπριος ούφο», «έχεις σκουλαρίκι στο αυτί, μήπως έχεις και στο μυαλό», κ.ά.

(ολόκληρο το ρεπορτάζ του Χρ. Κάτσικα στην ΕφΣυν εδώ)

Κείμενο συμπαράστασης πανεπιστημιακών και ερευνητών στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Ξάνθης

Όπως αναφέρουν (εδώ όλες οι υπογραφές):

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση 9 φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από καθηγητή ακροδεξιών απόψεων του τμήματος ΗΜΜΥ.

Το μόνο «ενοχοποιητικό στοιχείο» των φοιτητών είναι η συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Ο αγώνας τους ενάντια στις αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου καθηγητή αλλά και στις φασιστικές του προκλήσεις.

Ο αγώνας των 9 είναι αγώνας όλων μας!

Η υπόθεση των 9 είναι μια υπόθεση με ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν στοχοποιούνται μονάχα 9 φοιτητές. Στο στόχαστρο μπαίνουν η ίδια η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στοχοποιούνται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας. Στη θέση των 9 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέα και νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.

Δηλώνουμε ότι στα πανεπιστήμια δεν έχουν θέση ούτε οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές ούτε η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να νικήσει η δημοκρατία!

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους φοιτητές που διώκονται, διεκδικώντας να μην αποδοθεί καμιά κατηγορία σε βάρος τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους φρονηματισμού και να απομονώσουν την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Καλούμε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των 9 φοιτητών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)