to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 05.11.2019

Πολιτική

Ξανανοίγουν δεκάδες καταργηθέντα ληξιαρχεία στους 12 νέους Δήμους της χώρας μετά από παρέμβαση του Γιάννη Μπουρνού

Ξανανοίγουν δεκάδες καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες των 12 Δήμων που συστήθηκαν με το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 23/09/19 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς


Ξανανοίγουν δεκάδες καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες των 12 Δήμων που συστήθηκαν με το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 23/09/19 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

Με την ερώτηση αυτή που ο Γ.Μπουρνούς είχε απευθύνει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, έθεσε το θέμα της εγκυκλίου του δεύτερου, που καταργούσε τα ληξιαρχεία των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων στους 12 δήμους που συστήθηκαν με το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019 (συμπεριλαμβανομένων των νέων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου). Μια ρύθμιση παράλογη, καθώς στην περίπτωση των καλλικρατικών δήμων που δημιουργήθηκαν το 2010, όλες οι δημοτικές ενότητες διατηρούσαν τα δικά τους ληξιαρχικά γραφεία.

Αυτή η εγκύκλιος συνεπαγόταν την κατάργηση όλων των ληξιαρχικών γραφείων πλην αυτών που βρίσκονταν στις έδρες των νέων δήμων, πράγμα που θα υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία πολλούς δημότες και ιδίως τους κατοίκους δυσπρόσιτων οικισμών που θα έπρεπε να κάνουν μεγάλες και δύσκολες μετακινήσεις για να προμηθευτούν μια ληξιαρχική πράξη από την έδρα του νέου δήμου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας μετά την παρέμβαση του Γ.Μπουρνού τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η εγκύκλιος αυτή, κατέθεσε διορθωτική τροπολογία στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, με την οποία επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε από το 2010 και για τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων στους νεοσυσταθέντες δήμους. Έτσι, ξανανοίγουν τα δεκάδες καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες των 12 νέων Δήμων της χώρας (μεταξύ των οποίων 6 στο Δήμο Μυτιλήνης και 7 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)