to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 20.07.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ξαναδιαβάζοντας τον Αλτουσέρ

Νέες μεταφράσεις και ανέκδοτα έργα


Να ξαναδιαβάσουμε τον Αλτουσέρ σε σύγχρονες μεταφράσεις και σε σύνδεση με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που προβάλλει η σημερινή συγκυρία προτείνουν οι εκδόσεις "Εκτός Γραμμής" οι οποίες εξασφάλισαν τα δικαιώματα για τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του μεγαλύτερου μέρους από το έργο του Γάλλου κομμουνιστή φιλόσοφου και πρόκειται να το παρουσιάσουν σταδιακά, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο. Στη σειρά "Θεωρία", υπό την μεταφραστική επιμέλεια και ευθύνη του Τάσου Μπέτζελου, πρόκειται να κυκλοφορήσουν κείμενα που είτε δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είτε οι ελληνικές εκδόσεις τους έχουν εξαντληθεί καθώς και κείμενα και βιβλία του που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του και θα παρουσιαστούν επίσης για πρώτη φορά στα ελληνικά.

"Το έργο του Αλτουσέρ, ως θεωρητική και φιλοσοφική αναμέτρηση με τη θεωρητική και πολιτική κρίση του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος και ως διεκδίκηση μιας υλιστικής πρακτικής της φιλοσοφίας, αποκτά σήμερα ξεχωριστή επικαιρότητα και σημασία, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έντονη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος γι' αυτό διεθνώς" υπογραμμίζει ο εκδοτικός οίκος, που επιδιώκει να παρουσιαστεί στα ελληνικά μια πλήρης σειρά των σημαντικότερων κειμένων του.

Ανάμεσα σ' αυτά πρόκειται να εκδοθούν το κορυφαίο έργο του Αλτουσέρ, τα κείμενα της περιόδου 1960-1965 "Για τον Μαρξ", που σηματοδότησαν την εκρηκτική εμφάνιση του Γάλλου φιλοσόφου στο προσκήνιο της μαρξιστικής θεωρητικής συζήτησης. Ακολουθούν το βιβλίο "Για την αναπαραγωγή"που γράφτηκε το 1969 και εκδόθηκε το 1996, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα ερωτήματα που είχε ήδη θέσει ο Μάης του '68, για το ζήτημα της αναπαραγωγής των κοινωνικών σχέσεων και το ζήτημα της επαναστατικής πολιτικής. Το βιβλίο "Φιλοσοφία και αυθόρμητη φιλοσοφία των επιστημόνων" που περικλείει την περίφημη σειρά μαθημάτων του Αλτουσέρ το 1967, για τη σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης και για την "αυθόρμητη φιλοσοφία των επιστημόνων". Στην ελληνική έκδοση θα περιληφθεί και η πέμπτη διάλεξη, που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του φιλοσόφου. Επίσης η συλλογή με τις σημαντικότερες πολιτικές θεωρητικές παρεμβάσεις του Αλτουσέρ κατά τη διετία 1976-78 "Για την κρίση του μαρξισμού", στην οποία στην οποία αναμετριέται με την κρίση του κομμουνιστικού κινήματος, και η συλλογή "Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης" με το ομώνυμο κείμενο του 1982 και άλλα κείμενα της ίδιας περιόδου για τον Σπινόζα και τον Μακιαβέλι, που έγραψε αναζητώντας μια "φιλοσοφία για τον μαρξισμό" την οποία προσδιορίζει ως "υλισμό της συνάντησης" ή "υλισμό του αστάθμητου". Το εκτενές χειρόγραφο του 1978 "Ο Μαρξ στα όριά του", που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, στο οποίο εξετάζει τη φύση και την ιστορία της κρίσης του μαρξισμού, τον χαρακτήρα της μαρξιστικής θεωρίας και επικεντρώνεται στην έννοια του κράτους, αλλά και "Ο Λένιν και η φιλοσοφία", όπου εξετάζει τη φιλοσοφική πρακτική του Λένιν και τη ριζική ιδιοτυπία της υλιστικής φιλοσοφίας. Στην έκδοση θα περιληφθεί και η σημαντική συνέντευξη του Αλτουσέρ με τίτλο "Η φιλοσοφία ως όπλο της επανάστασης". Αναμένεται επίσης το κομβικό έργο "Στοιχεία αυτοκριτικής" στο οποίο συνοψίζει τόσο τις αυτοκριτικές διορθώσεις του όσο και τις θέσεις του για τη φιλοσοφία, τον υλισμό και τον μαρξισμό. Στην έκδοση θα περιληφθεί και η "Υποστήριξη της Αμιένης" (1975), όπου ο Αλτουσέρ επανέρχεται, τελευταία φορά δημοσίως, στη φιλοσοφική διαδρομή του και επικεντρώνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του εγχειρήματός του.

Το φθινόπωρο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση του Τάσου Μπέτζελου και του Χρήστου Βαλλιάνου το συλλογικό έργο του Αλτουσέρ και των συνεργατών του "Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο", το οποίο συνιστά τη σημαντικότερη και πιο ριζική απόπειρα αναθεμελίωσης του μαρξισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Προγραμματίζεται επίσης η έκδοση της "Απάντησης στον Τζων Λούις" και η "Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους", από τα κορυφαία κείμενα του Αλτουσέρ, που πρωτοεκδόθηκε πριν λίγους μήνες και μεταξύ άλλων αποσαφηνίζει την οπτική του για τις σχέσεις φιλοσοφίας, ιδεολογίας και πολιτικής.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)