to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 17.01.2018

Διεθνή

Ξανά στους δρόμους χιλιάδες Πολωνές ενάντια μιας ακόμη νομοθεσίας κατά των αμβλώσεων

Ένα χρόνο μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις των γυναικών το 2016 που είχε αποτρέψει την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου, το κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι εθνικιστές συντηρητικοί του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αποφάσισε να στείλει προς εξέταση σε κοινοβουλευτική επιτροπή μια πρόταση που θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.


Φεμινιστικές οργανώσεις και υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη την Πολωνία κατά της προσπάθειας των συντηρητικών της κυβέρνησης να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα: η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία», αναφέρει σε φυλλάδιό της η Απεργία των Γυναικών, μία από τις οργανώσεις που απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση πορείας .

Χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους σε τουλάχιστον 50 πόλεις της χώρας (εδώ το κάλεσμα στο Facebook)

Η πρόταση που υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την οργάνωση Σταματήστε τις Αμβλώσεις, προβλέπει την απαγόρευση των «αμβλώσεων ευγονικής», δηλαδή όσων γίνονται εξαιτίας δυσμορφίας του εμβρύου ή επειδή το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί ενδέχεται να έχει κάποια αναπηρία, σωματική ή νοητική.

Αν ψηφιστεί η τροποποίηση στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που υιοθετήθηκε το 1993 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι επεμβάσεις αυτές δεν θα επιτρέπονται στην Πολωνία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας και όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που πρόσκειται στην καθολική εκκλησία, δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο να επικυρώσει τη νομοθεσία. «Θα υπογράψω τον νόμο που απαγορεύει την ευγονική άμβλωση, πάνω απ’ όλα για να αφαιρέσω το δικαίωμα να σκοτώνονται παιδιά με σύνδρομο Ντάουν», είχε δηλώσει.

Προδοσία από την αντιπολίτευση

Οι οργανώσεις υπέρ της άμβλωση είναι εξοργισμένες με την αντιπολίτευση, η αποχή των βουλευτών της οποίας οδήγησε στην μη ψήφιση της πρότασης τους, βάσει της οποίας θα επιτρέπονταν χωρίς όρους οι αμβλώσεις.

Η πρόταση αυτή, υπέρ της οποίας είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 400.000 υπογραφές, προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως τη 12η εβδομάδα κύησης για ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς και την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αλλά και την ελεύθερη διάθεση του «χαπιού της επόμενης ημέρας».

Επίσης οδήγησε στο ξέσπασμα μιας κρίσης στην αντιπολίτευση, η οποία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προσπαθεί να βρει μια επαρκή απάντηση στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του PiS, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται από την ΕΕ απειλή στο κράτος δικαίου της Πολωνίας.

Πληροφορίες από Independent, Aljazeera,ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)