to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 14.06.2022

Κοινωνία

Ξανά σήμερα έκτακτη σύνοδος Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Με τις περισσότερες Συγκλήτους των ΑΕΙ να έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως που αλλάζει τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις απαιτήσεις της αγοράς και όχι της κοινωνίας, διεξάγεται σήμερα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων


Με τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να τάσσονται κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», διεξάγεται σήμερα το μεσημέρι, για άλλη μια φορά, νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις έχοντας στα χέρια τους τις αποφάσεις, της Συγκλήτου κάθε ιδρύματος, συνεδριάζουν σήμερα στις 2 μ.μ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση άλλοτε βελτιώσεις και άλλοτε να το αποσύρει. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως το τέλος του Ιουλίου, καθώς θεωρεί ότι με τις νέες διατάξεις για πρώτη φορά απελευθερώνονται τα Πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη αντιδράσει σε αυτό το νομοσχέδιο, τόσο ως προς το νέο μοντέλο διοίκησης, όσο και ως προς τις ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών. Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο αποδεικνύεται «μοναδικά συγκεντρωτικό» στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ δηλώνουν ότι «σχεδόν όλες οι διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης με εκλογές καταργούνται, περιστέλλεται η δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων, καλλιεργείται η συναλλαγή στον τρόπο εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και στην επιλογή του Πρύτανη και Κοσμητόρων και αίρεται η νομιμοποίηση των μονοπρόσωπων οργάνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ταυτόχρονα, συγκεντρώνονται σημαντικότατες αρμοδιότητες στο Συμβούλιο Διοίκησης εις βάρος της Συγκλήτου, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί πλέον ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας». Οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι «η κλιμάκωση των κανονιστικών διατάξεων για κάθε διοικητική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική διαδικασία, με επίκληση αντικειμενικά εκφρασμένων κριτηρίων, δεν απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του Πανεπιστημίου, αντίθετα τις εγκλωβίζει σε ένα συγκεντρωτικό, δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κυκεώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαζικά η ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Οι αποφάσεις των συλλόγων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)