to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξανά πρόβλημα από τις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες στο Σπερχειό ποταμό

Αυτό το διάστημα γίνονται εκτεταμένες αμμοληψίες στο Σπερχειό ποταμό από την κατασκευαστική εταιρεία που εκτελεί το έργο παράκαμψης της Μακρακώμης.


Όπως  καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής  οι αμμοληψίες στην παραποτάμια περιοχή έχουν  ανεβάσει επικίνδυνα τη στάθμη του ποταμού και ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις.

 Το πρόβλημα με  τις μεγάλης έκτασης  αμμoληψίες τέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο Μακρακώμης. Το θέμα των δανειοθαλάμων είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Στερεάς δήλωσε ο Δήμαρχος Μακρακώμης  κ. Παπαευθυμίου ο οποίος  πάντως φάνηκε καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις από την  αμμοληψία γιατί όπως είπε, το ποτάμι έχει κατεβάσει μεγάλη ποσότητα από φερτά υλικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο  κάλεσε τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας να ελέγξουν αν τηρούνται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Όπως ειπώθηκε,  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιλαμβάνει πέντε σημεία για αμμοληψία, όμως η εταιρεία κάνει μόνο σε δύο σημεία. Το αποτέλεσμα είναι στα σημεία αυτά, κοντά  στο Καστρί και τη Μάκρη να έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού με κίνδυνο να σημειωθούν πλημμύρες.

 Να υπενθυμίσουμε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ανεξέλεγκτες και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίες, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα των ποταμών, νεκρώνουν την παραποτάμια ζώνη  και μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες.  Οι παράνομες και  ανεξέλεγκτες αμμοληψίες  στην παραποτάμια περιοχή του  Σπερχειού  ποταμού  και μάλιστα συχνά κοντά στα υποστυλώματα των γεφυρών είναι συνήθης πρακτική των  διάφορων εργολάβων . Ας μην ξεχνάμε  τις  καταστροφικές πλημμύρες του 1999, όταν έσπασαν  πέντε γέφυρες στο Σπερχειό  , γεγονός που σε μεγάλο βαθμό είχε αποδοθεί στις  αμμοληψίες που είχαν προηγηθεί.

  Όταν τα  αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού έχουν  μείνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα ,   το λιγότερο που έχει να κάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες να μην κάνουν  τα «στραβά μάτια» στο θέμα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των μελετών για τα μεγάλα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται κάποτε να γίνουν στην κοιλάδα του Σπερχειού.  Γιατί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου  και η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Σπερχειού ποταμού είναι  αναμφισβήτητα πάνω από τα όποιες διευκολύνσεις  προς τις εργοληπτικές εταιρείες.

Πηγή: altpressfthiotida.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)