to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 04.04.2017

Πολιτική

Ξανά με τη φανέλα του ΔΝΤ η ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο - Στην ίδια «γραμμή» και η Καϊλή (βίντεο)

Δεν προκαλεί έκπληξη, πλέον, η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με την αφήγηση των ακραίων κύκλων των δανειστών, ταύτιση που εκφράστηκε και κατά τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, την Τρίτη - Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Καϊλή που... κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «καλύπτει τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του» (!)


«Δεν φταίει ο Σόιμπλε ή το ΔΝΤ αλλά η κυβέρνηση» για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επανέλαβε, σταθερά προσηλωμένος στην «γραμμή» των ακραίων κύκλων των δανειστών, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατά τη συζήτηση  της Τρίτης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο Στέλιος Κούλογλου, υπέβαλε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ το παρακάτω ερώτημα:
 
«Κύριε Κύρτσο, Κι εσείς και ο προηγούμενος συνάδελφος σας, ο κ. Κεφαλογιάννης, κατηγορήσατε την ελληνική κυβέρνηση ότι παίζει με τη φωτιά. Εδώ, ο κ. Γκουαλτιέρι (πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου) κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι παίζει με τη φωτιά. Κι άλλοι συνάδελφοι, η κ. Κέλλερ από τους Πράσινους, στελέχη από τη σοσιαλιστική ομάδα, βουλευτές που δεν ανήκουν στην ομάδα της Αριστεράς, ούτε υποστηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, κατηγόρησαν τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Ήθελα λοιπόν μια ξεκάθαρη απάντηση: Εσείς θεωρείτε υπεύθυνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνική κυβέρνηση ή τους δανειστές και ιδίως τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ;»
 
Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε μεν ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές έχουν απαιτήσεις που δεν πρέπει να ικανοποιηθούν», αλλά απέδωσε  την ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα πως ξέρει καλύτερα την ελληνική κατάσταση απ’ ότι ο κ. Γκουαλτιέρι, ο οποίος είναι  στέλεχος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
 
«Είναι λυπηρό να επαινείται η χώρα από τους ξένους και να κριτικάρεται από Έλληνες, δήλωσε αργότερα ο Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό σταθμόSBC. « Πρόκειται για μια στάση των δανειστών που θα βρει μπροστά της κάθε κυβέρνηση και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με πνεύμα εθνικής συσπείρωσης».

Το σχετικό απόσπασμα με την απάντηση Κύρτσου στον Στ. Κούλογλου (εδώ ολόκληρη η συζήτηση):


 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κύρτσο και η Μ. Σπυράκη που αμφισβήτησε τα στοιχεία Κομισιόν και Μοσκοβισί (!) αλλά και ο Μ. Κεφαλογιάννης που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «ακολουθεί πολιτική καλοκαιριού 2015».

Στο 1:39' του παρακάτω βίντεο, η Ευ. Καϊλή, σε φανερή αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (όπου υποτίθεται ότι ανήκει), συμπαρίσταται στους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορώντας επίσης την Κομισιόν για τα όσα λέει υπέρ της Ελλάδας. Στο 2:06', μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά: «Εκτός από το να κατηγορείτε το ΔΝΤ και το Συμβούλιο αλλά και να καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του»:


Η συζήτηση και η τοποθέτηση Μοσκοβισί

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές».

Η Αθήνα οδεύει προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018

Πριν επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που συνεχίζονται εκεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της πριν από την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες οι οποίες πρέπει να αναγνωρισθούν. Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα επέτυχε πέρυσι ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο απ' αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές, οι οποίοι είχαν θέσει στόχο 0,5% για το 2016. Ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε πως η Αθήνα οδεύει επίσης προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018, οπότε και θα τερματισθεί το πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Προκλητική απουσία Ντάισελμπλουμ

Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών έκαναν ειδική μνεία στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, ενώ κάποιοι τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο. Πολλοί μάλιστα ζήτησαν, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε προσκληθεί από το Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Ο ίδιος απέστειλε επίσημη επιστολή εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, κατήγγειλε τις συνεχείς αρνήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του ΕΚ και δήλωσε ότι θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Eurogroup, με την οποία θα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει ομόφωνα τέτοιου είδους συμπεριφορές. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ στις 21 Μαρτίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε κληθεί από πολλούς ευρωβουλευτές να σχολιάσει τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στον Τύπο.
 


Δημ. Παπαδημούλης: «Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία… χτες, όχι αύριο. Και το συνολικό πακέτο μέσα στον Απρίλιο»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός, έχει κάνει μεγάλες θυσίες, έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Και η ελληνική Οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως παραδέχθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Τώρα είναι όμως η ώρα να κάνουν πράξη και οι δανειστές τη δική τους υποχρέωση. Γιατί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση, κ. Επίτροπε, κάνει ζημιά και στην ελληνική Οικονομία και στην ίδια την Ευρωζώνη. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται, όπως είπε χτες ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε παράλογεςαπαιτήσεις που έρχονται την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τη πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας.

Είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν και τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία… χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο, κ. Μοσκοβισί. Με ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018, όπως είπατε κι εσείς, με βιώσιμο χρέος, με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης. Μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και οικονομικά και γεωπολιτικά, τόσο η χώρα μου και ο λαός μου, όσο και η Ευρωζώνη.

Μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φυλάσσουν ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι βρίσκονται δίπλα στον παράγοντα αστάθειας που λέγεται ΕρντογάνΟι 27 έχουν κάθε λόγο, μετά το Brexit, να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι και ότι σέβονται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, τις θυσίες του ελληνικού λαού».

 

Κώστας Χρυσόγονος: Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έλαβε τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλονται στις παράλογες και αντίθετες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο απαιτήσεις των δανειστών.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθυστερεί, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ρυμουλκηθεί πίσω από τις παράλογες αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα σκληρότερα μέτρια λιτότητας σε βάρος χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Ενώ π.χ. η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα είναι τα 7.000 ευρώ ετησίως, το Ταμείο αξιώνει την πτώση του αφορολόγητου ορίου στα 5.500 ευρώ περίπου, επιδιώκοντας να απομυζήσει ανθρώπους οι οποίοι στερούνται φοροδοτικής ικανότητας. Και ακόμη οι δανειστές αξιώνουν την απορρύθμιση των ομαδικών απολύσεων και αρνούνται πεισματικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τα άρθρα 28 και 30 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αγνοώντας τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  που συγκροτήθηκε με τη δική τους συμμετοχή και συναίνεση. Η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα πάνω στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, με την απόσυρση των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών. 

Επίσης στη διάρκεια της συζήτησης ο Κώστας Χρυσόγονος έθεσε θέμα Κανονισμού μετά την ομιλία του ακροδεξιού Ολλανδού ευρωβουλευτή Auke Zijlstra, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «μικρά παιδιά» και ανίκανους να διαχειρισθούν τα του οίκου τους. Ο Κώστας Χρυσόγονος τόνισε ότι το σχόλιο αυτό ήταν ρατσιστικό και ζήτησε την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος του Ολλανδού Ευρωβουλευτή.

Η συνέντευξη Τύπου της Ευρωομάδας της Αριστεράς: ΔΝΤ και Σόιμπλε στοχοποιεί ο Δ. Παπαδημούλης

«Η τεχνική συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει χθες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος, για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η καθυστέρηση της περάτωσης των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «οφείλεται, όπως αναγνωρίστηκε και χθες από την Κομισιόν, επειδή τέθηκαν τελευταία στιγμή στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις απο υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΝΤ και από τον γνωστό από την εμμονή του και τον δογματισμό του κ. Σόιμπλε».

Η παρούσιαση αυτών των απαιτήσεων την τελευταία στιγμή, υπηρετεί «πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Ελλάδας και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης, καθώς «κάποιοι ακραίοι κύκλοι επιδιώκουν αναταραχή και οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα, κάνοντας ζημιά στη σταθερότητα, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της Ευρωζώνης για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια». Αυτό το χαρακτήρισε «πάρα πολύ επικίνδυνο, ανόητο και ανεύθυνο, σε μία στιγμή που χρειάζεται σταθερότητα και πρόοδος και αυτό είναι και το συμφέρον και των ευρωπαίων δανειστών». Και τούτο επειδή «οι Ευρωπαίοι των 27 πρέπει να δείξουν ότι είναι ενωμένοι, επειδή η Ελλάδα φυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έχει γειτονιά με τον παράγοντα της αστάθειας που λέγεται Ερνγογάν, και επειδή ζούμε σε μία γεωπολιτική περίοδο που προσθέτει αβεβαιότητα λόγω της εποχής Τραμπ».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει «όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και αίσθηση της ευθύνης να καταλάβουν ότι είναι κοινό συμφέρον και όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών, να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνημένων και να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις». Επίσης, επισήμανε ότι «το ΔΝΤ πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν από τον ρόλο αυτού που κάνει κουμάντο και ηγείται στις διαπραγματεύσεις μέσα στην Ευρωζώνη». «Αν αυτό ήταν μία φορά λάθος όταν συνέβη, τώρα, αυτό είναι δύο φορές επικίνδυνο στην εποχή Τραμπ», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

 

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)