to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

X. Καφαντάρη: Παρά τις εξαγγελίες, στην πράξη μια από τα ίδια στην αντιπυρική προστασία

«Ακούμε μεγαλεπήβολα σχέδια, επικοινωνία, αλλά η πραγματικότητα, πράγματι, γειώνει και η πραγματικότητα, η οποία ισχύει στο πεδίο, αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είναι τυχαία αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τις φωτιές που εκδηλώθηκαν και δείχνουν ότι η αντιπυρική συνεχίζεται όπως πέρυσι, χωρίς τίποτα καινούργιο»


Αναλυτικά η τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Αναπλ. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα: «Πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών, αντιμετώπισης θεομηνιών και αντιπυρική προστασία»:

Πρώτα απ’ όλα θα πω, ότι για πολλοστή φορά μέσα στο τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούμε από την πλευρά του Υπουργείου τα ίδια πράγματα. Αυτά ακούσαμε και τέλη Απριλίου, όταν μας κάλεσε το Υπουργείο, τους εκπροσώπους των Κομμάτων στην Κηφισίας, τα ίδια πράγματα ακούμε και σήμερα.

Ακούμε μεγαλεπήβολα σχέδια, επικοινωνία, αλλά η πραγματικότητα, πράγματι, γειώνει και η πραγματικότητα, η οποία ισχύει στο πεδίο, αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς διαφορετική. Και δεν είναι τυχαία αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες και οι φωτιές οι οποίες εκδηλώθηκαν και μάλιστα δείχνουν, ότι η αντιπυρική συνεχίζεται όπως πέρυσι, χωρίς τίποτα καινούργιο. Γιατί το αποτέλεσμα είναι εκείνο, το οποίο κρίνει.

Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός, για υποδειγματική διαχείριση στο Πόρτο Γερμενό, θα πω χαρακτηριστικά, ότι τελικά, εκεί που είχε γίνει και πέρυσι η φωτιά στα Γεράνια, βέβαια τώρα είναι από την άλλη πλευρά, όχι στο Σχίνο, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει καθόλου καθαρισμοί. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Έρχεται ο κύριος Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός και μιλάει γι’ αυτό που μας είπε και στο Υπουργείο, για έντεκα αρχαιολογικούς χώρους, που γίνονται ασκήσεις, πρόγραμμα Δρυάδες ειδικά κ.λπ. . Στους Δελφούς τι έγινε προχθές; Τι ασκήσεις είχαν γίνει εκεί; Επειδή λέτε υποδειγματικά προστατεύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους. Στον συγκεκριμένο ελαιώνα της Άμφισσας, λέγεται ο αρχαιότερος ελαιώνας, η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι αυτή η οποία κρίνει.

Και εγώ θα έλεγα, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ, καλό είναι να μην το ξαναπείτε, ότι πρώτη φορά Δασικές Υπηρεσίες και Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης συνεργάζονται με το πυροσβεστικό σώμα. Γιατί το έχουμε πει και είναι γεγονός και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, ότι μνημόνιο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια είχε συναφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλη του 2019. Και εσείς λέτε πρώτη φορά.

Αλλά, ας πούμε κύριε Υπουργέ, ότι είναι πρώτη φορά. Γνωρίζετε την κατάσταση των δασικών υπηρεσιών; Γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά τα πυροσβεστικά οχήματα, η δασοπροστασία από την πλευρά του ΥΠΕΝ, να το πω έτσι, γιατί δεν έχουν καύσιμα; Γνωρίζουμε ότι με τις καινούργιες ρυθμίσεις που έγιναν και τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, απευθείας αυτή η καθετοποίηση, όπως λέγεται, δεν έχουν λυθεί ζητήματα για το ποιος υπογράφει για μια μετακίνηση; Το γνωρίζουμε αυτό το πράγμα; Και να πούμε και κάτι άλλο. Επειδή είπατε, κύριε Υπουργέ, για τους καθαρισμούς στα δάση. Τριάντα χρόνια είχαν να γίνουν. Εγώ σας λέω αυτή τη στιγμή, ότι οι καθαρισμοί των δασών δεν γίνονται από το Υπουργείο σας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Γίνονται από το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και δεν έχουν ολοκληρωθεί.Και από την άλλη μεριά, όταν ο κίνδυνος είναι πάνω από 3, δεν μπορούν να μπουν μέσα να καθαρίσουν τα δάση.

Οι ευθύνες είναι φοβερές και θα έλεγα μάλιστα, ότι αυτές οι δουλειές έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί, γιατί, απ’ ό,τι γνωρίζω το περιθώριο είναι μέχρι τέλος Αυγούστου.

Να είμαστε ρεαλιστές και σε αυτά τα οποία λέμε. Γιατί ξέρετε, ναι στη συναίνεση, γιατί το λέτε πάρα πολύ από την πλευρά του Υπουργείου. Η προστασία του φυσικού μας πλούτου, της ανθρώπινης ζωής φυσικά, της περιουσίας είναι ύψιστο, αλλά δεν μπορεί να μην κάνουμε και κριτική, να μη βγάζουμε σαν αντιπολίτευση, ως οφείλουμε, τις αστοχίες, τις αδυναμίες και μία κριτική συγκεκριμένη, η οποία πρέπει πραγματικά να γίνεται.

Έρχομαι σε ένα άλλο ζήτημα σοβαρό. Τελικά, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης φέρνει ένα βαρύ φορτίο από πέρυσι τον Αύγουστο που κάηκαν 1,33 εκατομμύρια στρέμματα γης. Δεν υπήρχε τότε το Υπουργείο, σαφώς. Έγινε όμως, για εμάς επικοινωνιακά και θα εξηγήσω μετά, ακριβώς για να μην έχουμε τα ίδια. Έρχομαι και λέω, τι οργανόγραμμα έχει αυτό το Υπουργείο; Το έχουμε ζητήσει πάρα πολλές φορές. Τι νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει σε αυτό το Υπουργείο; Στην αρχή, όταν αναλάβατε, κύριε Υπουργέ, είπατε τα καλύτερα για τον νόμο Χαρδαλιά, ο οποίος έχει μπει βέβαια με ΠΝΠ στην άκρη.       

Τώρα μας είπατε, και μεταφέρω πράγματα που τα πάτε σε όλα τα κόμματα και έχετε κάνει και δηλώσεις, για καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επεξεργάζεστε με κάποια γαλλική εταιρεία την Expertise France, το έχετε πει δεν είναι κάτι απόρρητο, κόστους 1,2 εκατομμυρίων το οποίο θα είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Εγώ ρωτάω πού βρίσκεται το νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου και τι γίνεται; Με βάση ποιο νόμο; Εγώ μετέφερα αυτά που μας είπατε στο Υπουργείο όταν μας συναντήσατε. Ερωτώ, πού βρίσκεται και με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργεί αυτό το Υπουργείο; Αυτό είναι το μείζον ερώτημα, χρησιμοποιώντας αυτό το οποίο μας είπατε. Υπάρχει λοιπόν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω σχετικά με τα μέσα τα οποία υπάρχουν. Μας είχατε πει τον Απρίλη ότι θα κάνατε κάποιες κινήσεις, είπατε τέσσερις τράκτορες εξασφαλίσατε κ.λπ. τι εναέρια μέσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Να σας πω ότι τελικά αυτό που βλέπουμε είναι ένα Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χωρίς νομοθετικό πλαίσιο σαφές, είναι γεγονός το επιβεβαιώσατε, χωρίς οργανόγραμμα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, με ένα προσωπικό ελάχιστο, δεν λέω για το Πυροσβεστικό Σώμα σαφώς, με αρμοδιότητες σε άλλα υπουργεία, δηλαδή οι καθαρισμοί, οι διαγωνισμοί μέσω ΤΑΙΠΕΔ γίνονται από το ΥΠΕΝ. Τελικά ποια είναι η αρμοδιότητά του; Δηλαδή η ενημέρωση, η επικοινωνία, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός διαφορετικός;

Πάνω σε αυτό θα ήθελα να μας απαντήσετε και να πω ότι σήμερα καταθέτουμε 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση στο Υπουργείο σας για το Πυροσβεστικό Σώμα για τις ελλείψεις, για τις προτάσεις και για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Σήμερα κατατέθηκε αυτή η ερώτηση και θα θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία.

Κλείνοντας όλοι απεύχονται άμεσα η φετινή αντιπυρική περίοδος να μην είναι σαν την περσινή και ο καθένας από τη θέση του με κριτικές παρατηρήσεις, προσφορά και προτάσεις είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Και βέβαια είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα πράγμα με το οποίο θα κλείσω. Είναι η κλιματική αλλαγή, και το γνωρίζουμε πολύ καλά, που επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε συχνότητα και σε σφοδρότητα. Είναι το μεσογειακό οικοσύστημα που η θερμοκρασία ανεβαίνει τρεις φορές παραπάνω από ότι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλα αυτά είναι, αλλά αυτά απαιτούν πολιτικές προσαρμογής και ετοιμότητα του μηχανισμού και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά, αλλά, δεν μπορούμε τα ακραία αυτά φαινόμενα να τα αποδίδουμε μονοσήμαντα στην κλιματική κρίση, όταν εμείς δεν έχουμε κάνει τις συγκεκριμένες προετοιμασίες και ετοιμότητα του Σώματος, των μηχανισμών κλπ..

Επειδή ακούω πολύ συχνά στοιχεία ότι είχαμε 52, 65 πυρκαγιές κ.λπ.. Έχω στοιχεία εδώ από το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου τον Απρίλη του 2021 είχαμε 110, τον Μάρτη του 2021 είχαμε 96, στις 6/3/2021 είχαμε 100 πυρκαγιές. Θέλω να πω ότι δεν είναι καινούργιο το να έχεις μέσα σε μία μέρα στην αντιπυρική περίοδο 65 πυρκαγιές και να το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα. Οφείλεις, πράγματι, να είσαι προετοιμασμένος.

Αυτά ήθελα να πω και περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)