to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

X. Καφαντάρη: Παγκόσμια ημέρα Νερού, στη σκιά της πανδημίας

Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη, αναπληρώτριας τομεάρχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Περιβάλλοντος, για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για το νερό


Αναλυτικά η δήλωση της Χαράς Καφαντάρη:

Η 22α Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα Νερού, του λευκού χρυσού, όπως αποκαλείται. Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

Επίσης, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει «την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο Νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής» σαν ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020 είναι ,“Νερό και Κλιματική Αλλαγή”.

Η Κλιματική Αλλαγή επιδρά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα του Νερού με επίδραση και στα οικοσυστήματα και κατά συνέπεια στη ζωή όλων μας.

Ο φετινός «εορτασμός» της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού γίνεται στο πλαίσιο της πανδημίας του ιού covid-19. Το νερό και σε αυτές τις συνθήκες έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συστήνεται από όλους τους ειδικούς για την προστασία μας.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι όμως εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. Περιθωριοποιημένες ομάδες - γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία κ.α - συχνά υπόκεινται σε διακρίσεις όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Η ανεπαρκής πρόσβαση σε πόσιμο νερό ποιότητας και η έλλειψη υπηρεσιών καθαρισμού των χρησιμοποιημένων υδάτων κοστίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, με 780.000 θανάτους ετησίως εξαιτίας της δυσεντερίας και της χολέρας, πολύ περισσότερους από τα θύματα συγκρούσεων, σεισμών και λοιμών.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων ο ΟΗΕ προτείνει «Οι πιο πλούσιοι που πληρώνουν πολύ λίγο [για το νερό] θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν περισσότερο, ώστε η πρόσβαση σε καθαρό νερό να είναι καθολική».

Οι χώρες, αλλά και οι ιδιώτες, πρέπει να επενδύσουν μαζικά στις υποδομές. Οι ανάγκες εκτιμώνται στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τρεις φορές το ποσό που δαπανάται τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, προτείναμε την κατοχύρωση του νερού –μαζί με την ενέργεια- ως κοινωνικό αγαθό , στο Σύνταγμα , πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή .Θα επιμένουμε στην αναγκαιότητα καθολικής πρόσβασης στο νερό, όπως υποστηρίξαμε και στηρίξαμε το δημοσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας , η αξία του οποίου φαίνεται στη σημερινή κρίση.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να μην γίνονται διακοπές στην παροχή νερού και σε όσους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος. Η πανδημία του covid 19 καραδοκεί…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)