to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 28.03.2013

Οικονομία

WSJ: «Τυφλό ποντάρισμα» στην Ελλάδα για τις κυπριακές τράπεζες

Τα ελλείμματα από το «κούρεμα» των ομολόγων έφεραν σε αδιέξοδο την Λαϊκή και την Κύπρου


Στην λάθος στρατηγική των δυο κυπριακών τραπεζών, της Λαϊκής και της Κύπρου,  να συνεχίζουν να διατηρούν τις επενδύσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδίδει, σε μεγάλο βαθμό, την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη κυπριακή οικονομία πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης της Wall Street Journal. 

Το άρθρο περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή από τα τέλη του 2010. Την περίοδο εκείνη, επισημαίνει το άρθρο της WSJ  παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες προειδοποιούσαν τους πιστωτές των χωρών με αδύνατες οικονομίες, οι δυο κυπριοακές τράπεζες, η Λαϊκή και η Κύπρου δεν άλλαξαν στάση σε ότι αφορά την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Και στα δυο στρες - τεστ που έγιναν στις τράπεζες, βρέθηκε ότι έχουν αρκετή ρευστότητα για να υπερβούν τα εμπόδια που θα δημιουργούσε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. 

Για να φθάσουμε στα τέλη του 2011 όταν, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προσπάθησε για τρίτη φορά να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των ελλειμμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή τη φορά, η αρχή διαπίστωσε ότι η ΛΑϊκή και η Κύπρου ήταν ανάμεσα στις 31 τράπεζες που χρειάζονταν επιγόντως ανακεφαλαιοποίηση. Το έλλειμμα της Κύπρου εκτιμήθηκε τότε σε 1,56 δισ. ευρώ και της Λαϊκής σε 1,97 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές επέβαλαν στις δυο κυπριακές τράπεζες να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση ως τον Ιούνιο του 2012.

 Δεν κατάφεραν , όμως , να ενισχυθούν με αρκετά νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματά τους και έτσι οδηγήθηκαν στο σχέδιο διάσωσης.

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)