to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 14.06.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Εκτενές άρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Ταμείο οφείλει μία συγγνώμη στη χώρα μας


«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Μ.Βρετανία. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα», τονίζει ο επικεφαλής σχολιαστής ευρωπαϊκών θεμάτων της WSJ, Σίμον Νίξον, σε εκτενές άρθρο του με τίτλο Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Όπως συνεχίζει ο αρθρογράφος, καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την προειδοποίηση του ΔΝΤ τον προηγούμενο χρόνο πως η βρετανική κυβέρνηση «παίζει με την φωτιά» με την στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς αποδείχθηκε ότι η Βρετανία βιώνει ήδη μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. 

Αντίθετα, υπογραμμίζει, τα λάθη του Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες. 

«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει πως η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση στην εκταμίευση κρίσιμων δόσεων, γεγονός που με τη σειρά του καθυστέρησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. 

»Εάν πράγματι η Αθήνα είχε υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το φανταστικό έλλειμμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος» προσθέτει ο αρθρογράφος. 

«Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκστομίσει τη λέξη που αργίζει από "Σ", στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα υπάρχουν αρκετά σημάδια μεταμέλειας. Η έκθεση μιλά για "σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας" και αναγνωρίζει πως η μετατροπή της πιο αδύναμης κυκλικά προσαρμοσμένης δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη στην ισχυρότερη σε τέσσερα μόλις χρόνια συνιστά "ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε κάθε διεθνή σύγκριση"» τονίζει το δημοσίευμα. 

«Η αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη» σχολιάζει ο αρθρογράφος και αφού κάνει αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει τις αμφιβολίες με τις οποίες συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών -σκεπτικισμό, όπως παρατηρεί, «που δεν συμμερίζονται διεθνείς επενδυτές οι οποίοι έριξαν φέτος 8,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες».

«Τους επόμενους λίγους μήνες θα αρχίσει να είναι ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο» τονίζει το άρθρο, καταλήγοντας: «Εάν οι τράπεζες -και οι επενδυτές- έχουν δίκιο, τότε η κεφαλαιακή τους ποιότητα θα βελτιωθεί ραγδαία καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη. Το κακό χρέος θα αναδιαρθρωθεί γρήγορα, οι τραπεζικές πιστώσεις θα επιστρέψουν και η ανάκαμψη θα αρχίσει. Και, σε αυτή την περίπτωση, μία συγγνώμη από το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αποφευχθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)