to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Workable: Μαζικές απολύσεις αλλά με «τακτ»

Το 9% των εργαζομένων της απέλυσε η, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εταιρεία - πρότυπο


«Πώς να απολύσετε έναν υπάλληλο με τακτ - 5 τρόποι να το κάνετε σωστά»: οι συμβουλές που δίνει μέσω της ιστοσελίδας της (https://resources.workable.com/stories-and-insights/how-to-fire-an-employee) η ελληνική startup εταιρεία Workable μέχρι τώρα απευθύνονταν σε άλλους εργοδότες.

Φαίνεται, όμως, ότι ήρθε η ώρα να εφαρμόσει και η ίδια τις «οδηγίες απόλυσης», αν και μέχρι σήμερα πλασαρόταν ως εταιρεία που λύνει τα χέρια των τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) άλλων εταιρειών.

«Μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει  η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τους πελάτες της», αναφέρει εγκωμιαστικό δημοσίευμα του insider.gr με τίτλο «Σε μαζικές απολύσεις προχωρά και η Workable» (5/5/20).

Πώς γίνεται ένα εγκωμιαστικό δημοσίευμα να κάνει γνωστές τις μαζικές απολύσεις, για την ακρίβεια 24 ανθρώπων, δηλαδή την εκδίωξη του 9% των εργαζόμενων της εταιρείας (13 απολύσεις στην Αθήνα, 9 στην Βοστώνη και 2 στο Λονδίνο);

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιώνοντας, τρόπον τινά τον ρόλο της ως «έξυπνου διαχειριστή του ανθρώπινου δυναμικού», η Workable, έχοντας συνομιλήσει με το τμήμα HR της BEAT, θέλησε να προλάβει τις εξελίξεις από το να τρέχει, όπως έκανε η άλλη δημοφιλής start-up, πίσω από αρνητικά δημοσιεύματα και καταγγελίες.

Αποφάσισε δηλαδή να δημοσιοποιήσει αμέσως τις απολύσεις (οι εργαζόμενοι τις έμαθαν μέσω email στις 4/5/20) αλλά και τη «δραστική περικοπή των λειτουργικών της εξόδων». Δημοσιεύματα σε capital.gr, insider.gr και fortunegreece.com παραθέτουν αναλυτικά στοιχεία αλλά και δηλώσεις του CEO, Νίκου Μωραϊτάκη σχετικά με τις απολύσεις, η πλειονότητα των οποίων «αφορούσε στο τμήμα πωλήσεων καθώς, όπως εκτιμά η διοίκηση της Workable, δύσκολα θα μπορούν να κλείσουν νέα συμβόλαια το επόμενο διάστημα».

Το εσωτερικό email που στάλθηκε στους εργαζόμενους μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα «non-essential» κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του σχετικού meeting ο κ. Μωραϊτάκης χαρακτήρισε τις απολύσεις «/δυσάρεστες». Είπαμε, όλα γίνονται με «τακτ» στον κόσμο των start - up. 

«Πέφτει ακόμα μία μάσκα»

«Έπεσαν οι μάσκες ακόμα μίας start - up που διαφημιζόταν ως πρότυπο εργοδότη («great place to work»), ενώ βρίσκεται και  στον ίδιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση της επιχειρηματικότητας με άλλες εταιρείες (Endeavor Greece) στον οποίο επίσης όλως “τυχαίως” είναι ιδρύτρια η Μαρέβα – Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη», σχολιάζει στο Left.gr ο Πάρις Λαυτσής, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και της αγωνιστικής πρωτοβουλίας στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική «Radical It», η οποία πραγματοποίησε την Πρωτομαγιά παρέμβαση στη BEAT για το ζήτημα των απολύσεων στην εν λόγω εταιρεία.

«Πίσω από τη βιτρίνα των πολυτελών γραφείων και των, σε γενικές γραμμές καλύτερων απολαβών, συγκριτικά με άλλους εργοδότες, κυριαρχεί ούτως ή άλλως η μεγάλη πίεση για το "πιάσιμο των στόχων" και ένα κλίμα εντατικοποίησης, όπως σε όλες τις εταιρείες αυτού του είδους», αναφέρει ο Π. Λαυτσής

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε βέβαια φέρει ως παράδειγμα προς μίμηση της εν λόγω εταιρεία, την οποία επισκέφθηκε, από κοινού με τον τότε υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, στις 7/2/19 (αναλυτικά στην ιστοσελίδα της ΝΔ: https://nd.gr/episkepsi-toy-proedroy-tis-nd-k-kyriakoy-mitsotaki-stin-etaireia-workable).

«Πέρα των απολύσεων, η εργοδοσία ανακοίνωσε ακόμα ότι θα προχωρήσει στο κόψιμο των πολυδιαφημισμένων “benefits” που είχε συμφωνήσει με τους συναδέλφους, ενώ θα καθιερώσει την τηλεργασία για να γλιτώσει κι άλλα λεφτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις και περικοπές», τονίζει ο Π. Λαυτσής. Τον επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα του insider.gr, σύμφωνα με το οποίο, χάρη στην τηλεργασία «τα γραφεία της εταιρείας σε Αθήνα Βοστώνη και Λονδίνο θα περιοριστούν αισθητά, φιλοξενώντας μόνο όσους επιθυμούν να εργάζονται από το γραφείο».

Την ίδια ώρα που απαλλάσσεται «με τακτ» από μεγάλο μέρος του προσωπικού της (ενώ στα τέλη Μαρτίου δήλωνε θωρακισμένη κεφαλαιακά και υποσχόταν ότι δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις!), ο CEO της Workable δηλώνει (capital.gr, 5/5/20) ότι η εταιρεία έλαβε 1,1 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Silicon Valley Bank για την έγκριση πιστωτικής γραμμής ύψους 4 εκατ. δολαρίων, ενώ έλαβε και περίπου 1 εκατ. λίρες από μια δωρεά για Έρευνα και Ανάπτυξη την οποία είχε αιτηθεί πριν από χρόνια.

Σημειώνεται επίσης  ότι η Workable από την ίδρυση της το 2012 έως και σήμερα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. δολαρίων από επενδυτές. Παράλληλα τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδά της ξεπερνούν τα 22 εκατ. δολάρια και, όπως σχολιάζει η πρωτοβουλία ««Radical It» περιμένει να πιστέψουμε ότι «στεναχωριέται», όπως επανειλημμένα αναφέρει σε εσωτερικό της μέιλ, και ότι «οι απολύσεις ήταν αναπόφευκτες».

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη, οι περικοπές γίνονται προκειμένου η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, και σίγουρα εντός του 2021. Η Workable, ισχυρίζεται ο ίδιος, «όλα αυτά τα χρόνια θυσίαζε την κερδοφορία για να πετυχαίνει γρήγορη ανάπτυξη των εργασιών της».

Οι εργαζόμενοι οργανώνονται

«Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στην Workable δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Βρήκαν τρόπο να οργανωθούν παρά το γεγονός ότι εργάζονται από το σπίτι, συγκρότησαν ομάδα εργαζομένων, ήρθαν σε πρώτη επαφή με το Radical I.T. και το ΣΕΤΗΠ (καθώς δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο), ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους, συζήτησαν, και με ανακοίνωσή τους βάζουν τα πράγματα στην θέση τους», επισημαίνει ο Λαυτσής.

Οι εργαζόμενοι έχουν προωθήσει την ανακοίνωση στην εταιρεια και περιμένουν την απάντησή της, κάτι που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει (μεσημέρι Τετάρτης 6/5/20).

Τραγική ειρωνία; Η εταιρεία, με αφορφμή τα κύματα απολύσεων παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού, ανέπτυξε ένα νέο «προϊόν», το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά εργαζόμενων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Οι εργαζόμενοι της Workable απαιτούν την ανάκληση όλων των απολύσεων και αρνούνται να παραμένει στο τραπέζι η αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας. Ζητούν Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων της Workable:

«Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικα με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:

Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.
Καμία νέα απόλυση.
Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.
Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)