to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 18.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Wikileaks: Η Intracom συνεργαζόταν με το καθεστώς Άσαντ

Με το καθεστώς Ασάντ συνεργαζόταν η ελληνική Intracom και η ιταλική Selex την ώρα που η επανάσταση στην Συρία ήταν ήδη γεγονός. Την είδηση ότι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ όπως το Associated Press. Η εταιρεία διαψεύδει το γεγονός καθώς έχει ανακοινώσει αναστολή των εργασιών στη Συρία.


Τα Wikileaks αναφέρουν ότι η σύμβαση του έργου, αξίας 40 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί το 2008 με την κρατική συριακή εταιρεία Syrian Wireless Organization και αφορούσε την εγκατάσταση του τεχνολογικού συστήματος  TETRA στα ελικόπτερα του συριακού καθεστώτος στο στρατό και την αστυνομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Selex φέρεται να έχει πουλήσει, μέσω της Intracom Syria στην Αθήνα, σύστημα τηλεπικοινωνιών (500 ασύρματοι VS3000) στη συριακή αστυνομία της Μουαντάμια, όπου λίγες μέρες νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε καθεστωτικές δυνάμεις και αντιφρονούντες.
Το Φεβρουάριο του 2012 η ιταλική εταιρεία στέλνει τεχνικό επιτελείο το οποίο θα εκπαίδευε το προσωπικό της Intracom Syria για την εγκατάσταση του συστήματος σε ελικόπτερα του καθεστώτος. Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε το μακελειό στις διαδηλώσεις της πόλης Χομς.
 Η Intracom με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Το σύστημα TETRA παραδόθηκε τηρώντας όλες τις σχετικές διατάξεις που αφορούν εξαγωγές. Η Intracom Telecom δεν εμπλέκεται στη λειτουργία του συστήματος και συνεπώς δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο για τυχόν χρήση του για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς» την ίδια ώρα που ενημέρωνε ότι «Η Intracom Telecom έχει αναστείλει τις εργασίες της στη Συρία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα».
 
Το πρακτορείο Associated Press επικαλείται γνώμες ειδικούς που αναφέρουν ότι οι διαδικασίες που τηρήθηκαν «είναι το πιθανότερο νόμιμες» ενώ παράλληλα ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για κεντρικό ρόλο του συριακού στρατού.
 
Να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα έχει απευθύνει έκκληση για εμπάργκο όπλων στο συριακό καθεστώς του Ασάντ.
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)