to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 18.07.2012

Πολιτική

Wikileaks: Έκκληση για οικονομική βοήθεια

Ο ιστότοπος WikiLeaks απηύθυνε σήμερα έκκληση για δωρεές σ΄ ένα νέο ιστότοπο στο Ίντερνετ για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που του επιβάλλουν οι εταιρείες Visa και Mastercard και ο οποίος έχει κάνει τους πόρους του να εξαντληθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα


"Για να συνεχίσει τις αποστολές του, ο WikiLeaks πρέπει να συγκεντρώσει αμέσως το λιγότερο ένα εκατομμύριο ευρώ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sunshine Press, της υπηρεσίας επικοινωνίας του ιστότοπου.
 
Μια γαλλική ένωση με την ονομασία FFDN (Ταμείο για την υπεράσπιση της ουδετερότητας του Διαδικτύου) άνοιξε για τον WikiLeaks ένα λογαριασμό Carte Bleue ώστε οι φίλοι του να μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους.
 
Ο ιστότοπος καλεί τους δωρητές του να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό αυτό "πριν οι Visa/Mastercard επιχειρήσουν να τον κλείσουν" και δηλώνει "έτοιμος να καταπολεμήσει" οποιονδήποτε αποκλεισμό με την ομάδα των δικηγόρων του.
 
"Τους νικήσαμε στην Ισλανδία, θα το κάνουμε και στη Γαλλία, αν χρειαστεί (...) οι δικηγόροι μας είναι έτοιμοι", αναφέρει στην ανακοίνωση ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για βιασμό.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ένα ισλανδικό δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει μια πύλη δωρεών προς τον WikiLeaks που είχε μπλοκαριστεί από τη Visa/Valitor επιβάλλοντας στην εταιρεία πρόστιμο 800.000 κορωνών Ισλανδίας (6.200 δολάρια) την ημέρα όσο δεν συμμορφώνεται, σύμφωνα με τον WikiLeaks.
 
Μια οικονομική έκθεση για τον WikiLeaks, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει πως τα εισοδήματά του δεν καλύπτουν τις δαπάνες του: σε 18 μήνες, τα έσοδα του ιστότοπου έπεσαν στο 21% του επιχειρησιακού του κόστους.
 
Ο WikiLeaks υποχρεώθηκε να αντλήσει από τα αποθέματά του, τα οποία μειώθηκαν από 800.000 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2010 σε λιγότερα από 100.000 ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Με το ρυθμό αυτό, ο ιστότοπος θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του "σε μερικούς μήνες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
 
Αφού έγινε παγκοσμίως διάσημος δημοσιεύοντας διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας, ο WikiLeaks βρέθηκε αντιμέτωπος με την προσπάθεια των εταιρειών Visa και Mastercard να μπλοκάρουν τις δωρεές από τους χρήστες. Ο WikiLeaks υπολογίζει τα διαφυγόντα έσοδά του σε "περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια".
 
αναδημοσίευση από ThePressProject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)