to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 06.02.2021

Πολιτική

Στην Ικαρία των 4 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας σήμερα ο Μητσοτάκης: Αποδοκιμασίες από κατοίκους (βίντεο)

Πριν ακόμα προλάβει να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα που επέβαλλε στον ελληνικό λαό για τον «περιορισμό» μιας πανδημίας, η οποία φαίνεται να είναι εκτός κάθε δικού του ελέγχου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα την Ικαρία και τους Φούρνους.


Τον καλό καιρό αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και μία εβδομάδα έπειτα από την επίσκεψή του στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ανακοινώθηκε πως θα βρεθεί στην Ικαρία και τους Φούρνους, στο πλαίσιο εγκαινίων εμβολιαστικών κέντρων. Επί ποδός εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι, που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας «φιέστα εξωραϊσμού της εγκληματικής πολιτικής τους».

«Είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία ξεκίνησε χθες στους Φούρνους και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως ξέρετε για τα μικρά νησιά μας, για τα ακριτικά νησιά μας, έχουμε μια πολιτική να εμβολιάζουμε οριζόντια όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν. Χαίρομαι που και εδώ και στη Θύμαινα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και πιστεύω ότι στο δεύτερο γύρο, όταν και οι συμπολίτες σας οι οποίοι είχαν ενδεχομένως κάποιες μικρές επιφυλάξεις διαπιστώσουν ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, θα σπεύσουν και αυτοί να εμβολιαστούν. Δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, το ενδιαφέρον μας για τα μικρά νησιά, ειδικά τα ακριτικά νησιά, τις κοινότητές τους», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του ακριτικού νησιού.

Ο πρωθυπουργός βάδισε έως το λιμάνι των Φούρνων, όπου ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης της βόρειας προβλήτας -όπου θα δένουν τα μεγαλύτερα πλοία- και για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Αντιδρά η τοπική κοινωνία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας (ΣΕΝΙ) τονίζει σε ανακοίνωσή του, πως «είναι προφανές πως η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αμέριστη υποστήριξη των κυρίαρχων ΜΜΕ, προσπαθεί να συγκαλύψει με κάθε τρόπο και μέσο τα πραγματικά αίτια των πολιτικών της επιλογών, να αποπροσανατολίσει και ιδίως να τρομοκρατήσει την κοινωνία, έχοντας ως απώτερη επιδίωξη την μεταφορά του λογαριασμού της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στους γνωστούς παραλήπτες, δηλαδή στον σκληρά δοκιμαζόμενο για χρόνια από μνημόνια και πανδημικά κύματα ελληνικό λαό».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων χαρακτηρίζει πρόκληση την επίσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «είναι ανεπιθύμητος ως ο κύριος υπεύθυνος των εφαρμοζόμενων πολιτικών που, όχι μόνο δεν θωρακίζουν το ΕΣΥ όπως ψευδώς και προκλητικά διαλαλούν οι αρμόδιοι και αβαντάρουν οι υποτακτικοί τους, αλλά στην ουσία δρομολογούν την περαιτέρω διάλυσή του, όπως επιτάσσουν τα νεοφιλελεύθερα ευαγγέλια των διεθνών τοκογλύφων».

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού ως «φιέστα εξωραϊσμού της εγκληματικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

«Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι -και αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει- αδιέξοδη και εγκληματική. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα και τους χιλιάδες νεκρούς του κορονοϊού και των άλλων ασθενειών. Η ΝΔ είναι ο ποιο γνήσιος ιδεολογικός εκφραστής των πολιτικών της διάλυσης του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Πολιτική που όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν. Τώρα αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για να διαλύσουν το ΕΣΥ κουνούν το δάχτυλο στο λαό με το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης. Ακόμη και ο τελευταίος προϋπολογισμός που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει εν μέσω πανδημίας μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 572 εκ. ευρώ! Και καμία στημένη φιέστα δεν μπορεί να το κρύψει αυτό» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων.

Κάλεσμα απευθύνει και η συλλογικότητα «Πυξίδα» από την Ικαρία, που τονίζει πως «για τους χιλιάδες νεκρούς του κορονοϊού και των άλλων ασθενειών, για τα συνεχόμενα παρατεταμένα lock down, για την ανεργία και τη φτώχια που απλώνονται στην κοινωνία, για τα κλειστά σχολεία, για την στέρηση των ελευθεριών μας, τις απαγορεύσεις που είναι αδιάλειπτα σε ισχύ 11 μήνες τώρα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της. Την ευθύνη που θέλουν να ξεχάσουμε με τις φιέστες των εμβολιαστικών κέντρων.

» Για εμβόλια που παρά το ότι τα έχουμε προπληρώσει πριν ακόμα παρασκευαστούν δεν έρχονται ή έρχονται με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για έναν ακόμη κυβερνητικό τραγέλαφο, αλλά και μια απόδειξη για το πώς αξιοποιούν την πανδημία οι χρυσοπληρωμένες πολυεθνικές του φαρμάκου, που στα πλαίσια της “πρωτοφανούς παγκόσμιας αλληλεγγύης”, όπως μας παραμυθιάζουν, τα κέρδη τους φτάνουν σε απίστευτα ύψη.»

«Να μην γίνουν τα νησιά μας ντεκόρ της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης» τονίζουν με ανακοίνωση τους η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ), το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑ.

Χωρίς ΦΕΚ τα μέτρα για την απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα

Δεν έχουν τέλος οι προχειρότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει ότι κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Παρά το γεγονός ότι τα νέα έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είχαν ώρα εφαρμογής από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, εντούτοις δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά όλα τα μέτρα είναι στον «αέρα» και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Υπενθυμίζεται ότι αρχής γενόμενης από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Επίσης, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

«Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα» σχολιάζει με νόημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κυβέρνηση επιτελικής αυθαιρεσίας. Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τις πραγματικές εστίες διασποράς. Ισχυρίζεται πως δεν κολλάει στα ΜΜΜ που στοιβάζονται οι άνθρωποι κάθε μέρα, δεν κολλάει στα σχολεία που άνοιξαν πάλι με αυξημένο αριθμό μαθητών, δεν κολλάει στα εργοστάσια που λειτουργούν χωρίς ελέγχους και τεστ. Κολλάει όμως εάν κάποιος θελήσει να περπατήσει μετά τις 6 το Σαββατοκύριακο.

Σε λίγες μέρες, όταν θα έχει γίνει πάλι η ζημιά, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, αφού αυτά θα έχουν αποτύχει. Η αποτυχία του έχει κουράσει τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα».

Διαβάστε ακόμη: Χωρίς μέτρα προστασίας το φαγοπότι του πρωθυπουργού στην Ικαρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)