to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 10.08.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Washington Post: Το ελληνικό Watergate προκαλεί αναταράξεις στον Μητσοτάκη

Εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο υποκλοπών από την εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate - Το χρονικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη


φωτ. EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ηαμερικανική εφημερίδα Washington Post που αποκάλυψε το Watergate φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ στο ελληνικό Watergate του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σκάνδαλο υποκλοπών. Πρόκειται για άλλο ένα «χαστούκι» στην κυβέρνηση καθώς το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, εκθέτοντας προσωπικά τον πρωθυπουργό.


Όπως γράφει η Washington Post, «οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολούθησαν το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών "πολιτικά απαράδεκτες"».

Συνεχίζοντας, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι «η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως "ελληνικό Watergate", έχει ήδη αναγκάσει τον αρχηγό πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, λέγοντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι "θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας".

Δημοσίευμα της Washington Post

"Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος", είπε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Η Washington Post τονίζει ότι «το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ενημέρωσε για απόπειρα χακαρίσματος στο τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator.


Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε ομιλία του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του για ένα τρίμηνο το 2021, όταν έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ».

"Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές", είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press».

«Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα.

Νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση spyware, μεταξύ άλλων εναντίον πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Η Washington Post επισημαίνει ότι το Predator «αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου .

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε πωλητές [spyware] — εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις πωλήσεις σε καταχραστές", δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Είναι χαρακτηριστικό οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. "Αν υπάρχει μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα", είπε» καταλήγει το δημοσίευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)