to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 03.03.2017

Διεθνή

Walled off Hotel: Ο Banksy ανοίγει ξενοδοχείο γεμάτo τέχνη και πολιτικά μηνύματα στη Βηθλεέμ (φωτογραφίες)

10 δωμάτια γεμάτα με τέχνη και πολιτικά μηνύματα, το «ΠεριΤοιχισμένο Ξενοδοχείο» είναι το τελευταίο δημιούργημα του βρετανού καλλιτέχνη Bansky, που έχει σκοπό να προσελκύσει κόσμο και να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών της Δυτικής Όχθης


«Αν στη μάχη μεταξύ του δυνατού και του αδύναμου πούμε ‘Νίπτω τας χείρας μου’, τότε συμμαχούμε με τον δυνατό -δεν είμαστε ουδέτεροι» σύνθημα μέσα στο ξενοδοχείο

Ο ανώνυμος βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, Banksy, πασίγνωστος για τα πολιτικά και καυστικά γκραφίτι του, εγκαινιάζει το ξενοδοχείο του στη Βηθλεέμ, κοντά στo τείχος της «ντροπής», με την ελπίδα να φέρει ισραηλινούς τουρίστες στη Δυτική Όχθη και να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για διάλογο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

2017 03 03T160439Z 695190103 RC1C10C30580 RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS BANKSY copy copy

Είναι μάλλον απίθανο να βρει κάποιος δωμάτιο την τελευταία στιγμή στο πιο πρόσφατο κατάλυμα της Βηθλεέμ. Με δέκα δωμάτια απέναντι από το τείχος της «ντροπής» που χωρίζει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, τo Walled Off Hotel του Banksy δεν είναι σίγουρα ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο για να περάσεις το βράδυ σου. Πολλοί ήδη το αποκαλούν «Το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο». Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία , το ξενοδοχείο στοχεύει στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φέρει ξανά τουρίστες σε μια πόλη που η οικονομία της βασιζόταν στους ταξιδιώτες που έφταναν για προσκύνημα και τουρισμό αλλά έχει καταστραφεί από τους όλο και αυστηρότερους ελέγχους των Ισραηλινών στα ταξίδια μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Ο street artist Banksy, που διατηρεί με νύχια και με δόντια την ανωνυμία του, ευελπιστεί να πυροδοτήσει διάλογο με νέους Ισραηλινούς που κανονικά θα πέρναγαν τα σαββατοκύριακά τους στα κλαμπ του Τελ Αβίβ, γράφει η Guardian.    

Προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο, το κατάλυμα θα φιλοξενεί και καλλιτεχνικές εκθέσεις Παλαιστίνιων, δίνοντας την ευκαιρία για προβολή σε ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι, εφόσον δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα.

Το ενδιαφέρον του Banksy να δημιουργήσει κοινούς τόπους συνάντησης μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενο. Κάποια από τα γκραφίτι του στο τείχος, για παράδειγμα, σβήστηκαν από ντόπιους. Σε άλλη περίπτωση, στο δυστοπικό πάρκο «Dismaland», που δημιούργησε το 2015 στην Αγγλία, παρουσίαζε τη δουλειά τριών Παλαιστίνιων καλλιτεχνών δίπλα-δίπλα με αυτή τριών Ισραηλινών. Αυτό εξόργισε έναν από τους Παλαιστίνιους δημιουργούς τόσο πολύ, που κάλυψε το έργο του με ένα σεντόνι, γράφοντας επάνω «RIP Gaza», ενώ ο ίδιος ξάπλωσε δίπλα από το μήνυμά του, παριστάνοντας το νεκρό σώμα. Το σεντόνι δε μετακινήθηκε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης και προστέθηκε ένα σημείωμα που εξηγούσε τη διαμαρτυρία του καλλιτέχνη.

2017 03 03T162552Z 1990858651 RC1A2E7AD2B0 RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS BANKSY

Πληροφορίες Guardian, Διάλογος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)