to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 02.08.2012

Κοινωνία

Βύρωνας: Ο χώρος της Λαμπηδόνας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί

Κάλεσμα προς τους κατοίκους του Βύρωνα να υπερασπιστούν το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Λαμπηδόνας απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση του χώρου, απευθύνει η γενική του συνέλευση.


Παράλληλα η συνέλευση καλεί τους κατοίκους της γειτονιάς να συμμετέχουν στις πολύμορφες δραστηριότητες του εγχειρήματος, ενώ προειδοποιεί και το δήμαρχο ότι θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή ενός ζωντανού κοινωνικού χώρου σε ιδιωτική καφετέρια.


Ακολουθεί ολόκληρο το κάλεσμα:


Κάλεσμα από το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα.


Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στεγάζεται και δραστηριοποιείται  στον ανοιχτό δημόσιο χώρο της Λαμπηδόνας (Άλσος Αγ. Τριάδας) τους τελευταίους 10 μήνες. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να προαχθεί η λαϊκή αυτοργάνωση και βοηθηθεί ο λαός του Βύρωνα μέσα στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργεί στη  βάση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναπτύσσει είναι δωρεάν και  ελεύθερα προσβάσιμες από κάθε πολίτη και κάτοικο.

Κατά την διάρκεια αυτών των μηνών έχει πραγματοποιηθεί στην Λαμπηδόνα από το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο όπως επίσης και από  φορείς και κοινωνικές ομάδες του Βύρωνα, πλειάδα δράσεων και δραστηριοτήτων κάθε είδους. Έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου, σεμινάρια, προβολές ταινιών, κοινωνικά συσσίτια, μαθήματα ζωγραφικής, μαθήματα δημιουργικής γραφής και δημιουργικές εκδηλώσεις παιδικής απασχόλησης. Επιπλέον ο χώρος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις από συλλόγους, φορείς και τοπικές παρατάξεις. Επίσης τους τελευταίους μήνες η Λαμπηδόνα λειτουργεί σε τακτική βάση σαν λαϊκό αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο (οι δραστηριότητες μας είναι ευρέως γνωστές στον Βύρωνα και έχουν καταγραφεί σε διάφορες ανακοινώσεις μας καθώς και σε ρεπορτάζ και ανακοινώσεις από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης). Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Λαμπηδόνα έχουν πρωτοφανή απήχηση στον λαό του Βύρωνα και στηρίζονται και χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μαζική συμμετοχή από τους κατοίκους. Τέλος, το εγχείρημα είναι ευρύτερα γνωστό σε όλη την Αθήνα.

Ως Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο και σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς επιθυμούμε να συνεχίσουμε, να επεκτείνουμε και να βελτιώσουμε της δραστηριότητές και το έργο μας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αυτοργάνωσης που τα χαρακτηρίζουν. Διαπιστώνουμε πως τέτοιου είδους πετυχημένες μορφές δράσεων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης στην σημερινή κοινωνική συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν διεξόδους και να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών του Βύρωνα αλλά και ευρύτερα.
 
Καλούμε τον δήμαρχο Βύρωνα και όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες του Βύρωνα σε μια δημόσια συζήτηση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με θέμα, την διεύρυνση, την περαιτέρω ανάπτυξη, την οργάνωση των δραστηριοτήτων και το μέλλον  των δομών αλληλεγγύης στους δημόσιους χώρους του Βύρωνα.

Ο χώρος της Λαμπηδόνας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Είναι αλήθεια πως ο δήμαρχος Βύρωνα έχει μια φανερά λαμπρή ευκαιρία απαντώντας στην πρόσκληση μας, να εφαρμόσει αληθινή, λαϊκή και σύμφωνη με τις εξαγγελίες του, κοινωνική πολιτική, ενισχύοντας τις δομές αλληλεγγύης στο Βύρωνα. Παρόλα τα παραπάνω, ο ίδιος φαίνεται να επιμένει στην εφαρμογή αντιλαϊκών και αντικοινωνικών πολιτικών σχετικά με την χρήση των δημόσιων χώρων και να προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει την Λαμπηδόνα αλλά και άλλους δημόσιους χώρους του Βύρωνα (Ανάληψη, παιδική χαρά στο τέρμα του τρόλλεϋ 11), μετατρέποντας τους σε ιδιωτικά αναψυκτήρια/καφετέριες (Συγκεκριμένα για την Λαμπηδόνα, ανεπιβεβαίωτες πλην όμως έντονες φήμες λένε πως έχει κανονιστεί να μετατραπεί σε κατάστημα "Γρηγόρης").

Ως Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και μετά από επισκόπηση και έρευνα διατεινόμαστε πως η κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Λαμπηδόνας και κάθε δημόσιου χώρου στο Βύρωνα, είναι παράνομη και πολιτικά αντικοινωνική. Ειδικά για τη Λαμπηδόνα, κατόπιν επώνυμης αίτησης στην Διεύθυνση Δασών Αθηνών, βρίσκεται στην κατοχή του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου, ισχύον κρατικό έγγραφο "Πρωτοκόλου Παραδόσεως και Παραλαβής Δασυλλίου Αγ. Τριάδος" που αποδεικνύει ότι κάθε είδους αδειοδότηση για κατάστημα εντός του άλσους είναι παράνομη.

Σε κάθε περίπτωση επιμονής στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και απόπειρας ιδιωτικοποίησης του χώρου, το Κοινωνικό και Πολιτιστικό Κέντρο προτίθεται να απαντήσει προκειμένου για την ανατροπή της με πολύμορφο και συντονισμένο αγώνα.

-) Θα προβούμε σε κάθε νόμιμη αναφορά και καταγγελία, που καταδεικνύει κάθε παράνομη πράξη γύρω από την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Λαμπηδόνας αλλά και κάθε δημοτικού δημόσιου χώρου. Τον συγκεκριμένο νομικό αγώνα προτιθέμεθα να δώσουμε ολοκληρωτικά και μέχρι οποιασδήποτε τελικής δικαίωσης των αιτημάτων μας.

-) Θα προβούμε σε κάθε είδους  δημοσιοποίηση και κοινοποίηση σε έντυπα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κανάλια και διαδίκτυο : α) του εκτενούς, πολύμορφου και πολυποίκιλου κοινωνικού μας έργου β) των ακραίων συμπεριφορών, των συκοφαντιών, των ατασθαλιών και των παραπλανητικών αντικοινωνικών πολιτικών από μέρους της δημοτικής αρχής.

-) Με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε πραγματοποιώντας πολύμορφες δράσεις, με στόχο την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων χώρων του Βύρωνα και ειδικότερα του χώρου της Λαμπηδόνας.

Κάθε κομμάτι του αγώνα μας θα το δώσουμε σε συντονισμό με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, στηρίζουν τις δράσεις μας, τα δίκαια αιτήματά μας και το σημαντικότερο μαζί με τον Λαό του Βύρωνα. Πάντα ελπίζουμε να επικρατήσει το πνεύμα της σύνθεσης και της λογικής και να ενισχυθεί το αίτημα του να συνεχίσει η Λαμπηδόνα να είναι ένας χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης και ειρήνης που θα αγκαλιάζει και θα αγκαλιάζεται από τον Βυρωνιώτικο λαό.

Βύρωνας 1/8/2012


http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)