to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 07.10.2015

Διεθνή

Βρυξέλλες: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ.


Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που οργάνωσε την κινητοποίηση, ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 100.000.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα».

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης μετέδωσε πως υπήρξαν μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Για την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

REUTERS/YVES HERMAN
 

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Έκτοτε, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων δεν έχουν αλλάξει καθώς ουσιαστικά δεν έχουν πετύχει πολλά πράγματα. Αντιθέτως, τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά -παρά τις αντιρρήσεις τους- η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική

Embedded image permalink

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)