to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 24.01.2014

Οικονομία

Βρυξέλλες: Πριν τις ευρωεκλογές θα ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση» με την Ελλάδα

Ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία της μετάβασης της Τρόικας στην Αθήνα - Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αξιωματούχου τις ευρωζώνης η δήλωση Ρεν περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές


Την «ισχυρή πολιτική βούληση της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Μάιο, οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές», εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και για μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων.  Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. 

Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2-3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Κανένας δεν έχει την πρόθεση να 'σύρει' τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όλι Ρεν: Το καλοκαίρι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015/16 αλλά και για το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Οι συζητήσεις αυτές αναμένονταν να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου, από το Νταβός της Ελβετίας, υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, ο Όλι Ρεν εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί «εντός των προσεχών μηνών», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας στην Αθήνα πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Οι επικεφαλής της τρόικας, πρόσθεσε, θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, αποδίδοντας τη στασιμότητα, στην οποία έχει περιέλθει η αναθεώρηση του προγράμματος, στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα χρήματα από το πακέτο διάσωσης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγησή της, ξεκαθάρισε ο Ρεν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)