to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 17.10.2015

Διεθνή

Βρυξέλλες: Ένα μεγάλο «όχι» στην TTIP

Με μία μεγάλη διαδήλωση, στην καρδιά της λήψης αποφάσεων για την Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ακτιβιστές από ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο είπαν ένα μεγάλο «όχι» στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων TTIP.


 

Με σύνθημα «Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων, όχι των εταιρειών! - Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!», οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν σήμερα τις δράσεις ενάντια στη λιτότητα και στις συμφωνίες διατλαντικού εμπορίου (TTIP), δράσεις που είχαν ξεκινήσει από τις 10 Οκτωβρίου.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ανοιχτά πως ο κύριος στόχος του TTIP είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα, τα «εμπόδια» αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008. Με δυο λόγια: σε αυτή τη διατλαντική συμφωνία διακυβεύονται πάρα πολλά.

Στη διαδήλωση συμμετείχε και ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος και σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που αφορούσαν τις εμπορικές συμφωνίες, το χρέος και τα εργασιακά δικαιώματα.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις Βρυξέλλες:

(tvxs.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)