to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 30.05.2013

Πολιτική

Βροχή παραπομπών της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έναν ακόμη παράνομο χώρο ταφής απορριμάτων, αυτή τη φορά στο Κιάτο, όπου λειτουργεί χωρίς άδεια χωματερή από το 2002!


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για το θέμα αυτό, η Επιτροπή άσκησε αγωγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ μετά από σχετική σύσταση του αρμόδιου για το Περιβάλλον Επιτρόπου, Janez Potočnik.

Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τους ΧΥΤΑ με σκοπό την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, τα ύδατα, το έδαφος και τον αέρα. Διάφοροι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι στον ΧΥΤΑ Κιάτου δεν έχει απομείνει χώρος και ότι αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς έγκυρη άδεια δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Μολονότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ που συνεχίζει να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων.

Άλλες παραπομπές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι το Βέλγιο και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφετέρου, για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου («συμφωνία ΚΕΕΧ»), 7 χρόνια μετά την υπογραφή της. Η μη κύρωση της συμφωνίας ΚΕΕΧ από το Βέλγιο και την Ελλάδα επηρεάζει το καθοριστικής σημασίας άνοιγμα των αγορών στις αεροπορικές μεταφορές με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν οι βελγικές και οι ελληνικές αρχές δεν καταθέσουν το έγγραφο κύρωσης της συμφωνίας ΚΕΕΧ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΕ εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή θα μπορούσε να παραπέμψει και τις δύο υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το Βέλγιο και η Ελλάδα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στη «αιτιολογημένη γνώμη» που απέστειλε σήμερα η Επιτροπή. Εάν δεν το πράξουν, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει και τις δύο υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επιπλέον, Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έθεσε εμπόδια στην εξαγωγή φαρμάκων, στερώντας έτσι από τους δυνητικούς εξαγωγείς προϊόντων τα οφέλη της παράλληλης εξαγωγής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό μόνο εφόσον έχουν αγοράσει τα φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες. Η εξαγωγή δεν επιτρέπεται εάν έχουν αγοράσει τα εν λόγω φάρμακα από άλλους χονδρεμπόρους. Επίσης, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών. Αυτοί οι χονδρέμποροι μπορούν να διαμεσολαβούν για την πώληση των εν λόγω φαρμάκων στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά κατά τη διαμεσολάβηση αυτή δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα αυτά. Επομένως, ο εν λόγω περιορισμός που έχει επιβάλει η Ελλάδα έχει ανάλογη επίπτωση με ποσοτικό περιορισμό των εξαγωγών, γεγονός που εισάγει διακρίσεις και κατά συνέπεια παραβαίνει το άρθρο 35 της ΣΛΕΕ. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αυτή θέτει εμπόδια στην εξαγωγή φαρμάκων. Εάν το εν λόγω κράτος μέλος δεν ενημερώσει την Επιτροπή, εντός δύο μηνών, για τα μέτρα που έλαβε ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να εφαρμόσει σωστά την πρώτη και την τρίτη οδηγία για την πρωτασφάλιση εκτός της ασφάλειας ζωής (73/239/ΕΟΚ και 92/49/ΕΟΚ) στη νομοθεσία της όσον αφορά τις υπηρεσίες οδικής βοήθειας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ασφαλιστές υποχρεούνται να κοινοποιούν συστηματικά (σε ετήσια βάση) στην εποπτική αρχή του ασφαλιστικού τομέα τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους οδικής βοήθειας. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Στους κοινούς κανόνες, που έχουν συμφωνηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’70, περιλαμβάνονται όροι για την αρχική χορήγηση άδειας, τη συνεχή προληπτική εποπτεία, ιδίως όσον αφορά τη συνολική φερεγγυότητά τους, τα τεχνικά αποθεματικά τους και τα αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού. Περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση της προηγούμενης έγκρισης ή τη συστηματική κοινοποίηση των όρων των ασφαλιστηρίων και των τιμών, γεγονός που ενθαρρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να εισέλθουν σε νέες αγορές, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα καλείται να καταργήσει την υποχρέωση αυτή. Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» σύμφωνα με τη διαδικασία για παράβαση της ΕΕ. Αν δεν κοινοποιηθούν μέτρα για να τερματιστεί η παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

(Ρεπορτάζ: Νίκος Χρυσοχλωράς)

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)