to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 05.12.2012

Κοινωνία

Βροχή οι καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου

Άλλη μια καταδίκη, η τέταρτη τα τελευταία δύο χρόνια (!), βαραίνει την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου. Εκτός από το χρηματικό κόστος για τη χώρα, την ώρα που δεν περισσεύουν χρήματα, πολύ βαρύτερο και σοβαρότερο είναι το πλήγμα που δέχεται το κύρος του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, καθώς και αμφισβητείται έντονα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.



Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη χώρα για δύο προσφυγές, μια από κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού στην Αθήνα και μια ακόμα ομαδική, από κρατούμενους στις φυλακές Σταυρακίου. Συγκεκριμένα, κατά της Ελλάδας προσέφυγαν 11 έλληνες υπήκοοι, 1 Ιρακινός, 1 Αλβανός και 1 Μπαγκλαντεσιανός, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι και 10 χρόνια για διάφορα αδικήματα. Με τη προσφυγή τους οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν ότι κατά την διάρκεια της κράτησής τους δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ορισμένοι απ' αυτούς χρειάζονταν, ενώ ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν με σωρεία άλλων κρατουμένων. Αυτό είναι και ένα από τα κλασικότερα προβλήματα των φυλακών, όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι συνήθως υπερδιπλάσιος από τη φέρουσα δυνατότητα του κτιρίου.


Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές τους, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να καταβάλλει αποζημιώσεις για ηθική βλάβη στον καθένα από τους 14 ενάγοντες που κυμαίνονται από 5.000 έως και 15.000 ευρώ. Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Αυτή η ποινή είναι και η συνηθέστερη που λαμβάνει η χώρα για το Σταυράκι. Στις 11 Φεβρουαρίου πέρυσι, είχε επιδικάσει αποζημίωση 10.000 ευρώ, στις 9 Νοεμβρίου του 2011 το δικαστήριο δικαίωσε 47 κρατούμενους και στις  29 του περασμένου Φεβρουαρίου, δικαίωσε άλλους 13 κρατούμενους. Συνολικά, το κόστος που βαραίνει την Ελλάδα για τις συγκεκριμένες καταδίκες, κοντεύει πλέον το μισό εκατομμύριο ευρώ. 


Παρά τις προσπάθειες… 

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, πρώτα από το προσωπικό των φυλακών ώστε να βελτιωθεί έστω και λίγο η κατάσταση και έπειτα με τη στήριξη τοπικών φορέων, ο φετινός χειμώνας ήδη έχει ξεκινήσει δύσκολα. Οι εργαζόμενοι στις φυλακές, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες, έχουν προειδοποιήσει ότι φέτος, το κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ίδιο με πέρυσι, αλλά φυσικά δεν είναι δυνατό να αγοραστεί η ίδια ποσότητα πετρελαίου αφού το καύσιμο ακρίβυνε κατά 40% περίπου. 


Το ιστορικό των καταδικαστικών αποφάσεων 

11/2/2011: Ένας κρατουμενος, ο Νικόλαος Νησιώτης, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών, προσέφυγε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σε ένα κελί 50 τ.μ. διέμενε με άλλους 30 κρατούμενους. Του επιδικάστηκαν 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη. 

9/11/11: Συνολικά 47 άτομα (39 Έλληνες και 8 αλλοδαποί), τα οποία εξέτιαν ποινές τη διετία 2008-2009 δικαιώθηκαν στην προσφυγή τους. Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε παραβίαση του άρθρου για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. 

29/2/2012: 13 κρατούμενοι, 12 Έλληνες και 1 Σομαλός, οι οποίοι κρατήθηκαν για διαστήματα από 10 μήνες έως και 4 χρόνια προσέφυγαν στο δικαστήριο. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται μαζί με άλλους κρατούμενους σε πολύ μικρά κελιά, να παραμένουν στα κρεβάτια τους 18 ώρες τη μέρα και να τρώνε εκεί, αλλά και ότι κάποιοι από αυτούς δεν είχαν την απαραίτητη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Τους επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη, με ποσά από κυμαίνονταν από 7.000 έως 15.000 ευρώ και να πληρώσει και τα έξοδα της δίκης που φτάνουν τα 1.500 ευρώ.


Πηγή: agon

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)