to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 28.04.2021

Πολιτισμός

Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.


Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.

Τα ευρήματα στην επαρχία Ντακάλια βόρεια του Καΐρου θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε δύο σημαντικές μεταβατικές περιόδους στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με αιγυπτιολόγους.

Οι τάφοι περιλαμβάνουν 68 από την περίοδο της (πόλης) Βούτος (Βουτώ) που ξεκίνησε γύρω στο 3300 π.Χ. και πέντε από την περίοδο Νακάντα Β', ακριβώς πριν από την εμφάνιση της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου γύρω στο 3100 π.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Περιλαμβάνουν επίσης 37 τάφους από την εποχή των Υκσώς, που άρχισαν να μεταναστεύουν από το Σινά στην Αίγυπτο γύρω στο 1800 π.Χ.

"Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νεκροταφείο επειδή συνδυάζει ορισμένες από τις πιο πρώιμες περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας με μια άλλη σημαντική εποχή, την περίοδο των Υκσώς", δήλωσε η Σαλίμα Ικράν, αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

"Οι αιγυπτιολόγοι εργάζονται για να καταλάβουν πώς οι Αιγύπτιοι και οι Υκσώς ζούσαν μαζί και σε ποιο βαθμό οι τελευταίοι αποδέχθηκαν τις αιγυπτιακές παραδόσεις".

Οι τάφοι της Βούτος είχαν ωοειδές σχήμα και τα πτώματα τοποθετούνταν μέσα σε καθιστή θέση, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μερικοί από τους τάφους της περιόδου Νακάντα περιελάμβαναν κυλινδρικά και αχλαδόμορφα αγγεία.

Οι τάφοι των Υκσώς ήταν κυρίως ημιορθογώνιοι με τα πτώματα να τοποθετούνται σε πλήρη έκταση και το κεφάλι να βλέπει επίσης προς τη δύση.

"Η αποστολή ανακάλυψε επίσης μια ομάδα από φούρνους, εστίες, υπολείμματα θεμελίων οπτοπλινθοδομής , πήλινα αγγεία, φυλακτά, ειδικά σκαραβαίους, μερικοί από τους οποίους ήταν φτιαγμένοι από ημιπολύτιμους λίθους και κοσμήματα όπως ενώτια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)