to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 08.04.2013

Κοινωνία

Βρετανός τουρίστας για ΕΛ.ΑΣ: ''Αστυνομικοί με ξυλοκόπησαν για να δώσω ψευδή κατάθεση''

Αναδημοσίευση από LEFTeria-News


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC, της York Evening Press, Guardian, Daily Mail και ενός μεγάλου ακόμη μέρους του Βρετανικού Τύπου, δυο και οχι ενας, βασικοί μάρτυρες κατηγόρησαν την Ελληνική αστυνομία ότι κακοποιήθηκαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα της Ζακύνθου, για να αλλάξουν την κατάθεση τους, σχετικά με την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του νεαρού Jonathan Hiles, στον Λαγανά της Ζακύνθου το 2009.

Όπως είχε αναφέρει το LEFTeria-news και σε προηγούμενες αναρτήσεις, κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ενας αστυνόμος της Ουαλικής αστυνομίας επιτέθηκε στις Ελληνικές αρχές, λέγοντας οτι δεν συνεργάζονται με τις Βρετανικές αρχές, δεν απαντούν στις εκκλησεις τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οτι η έρευνα που έγινε σε Ζάκυνθο και Αθήνα ήταν τουλάχιστον ελλιπής.

Ενας αξιωματούχος του Βρετανικού Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας δήλωσε ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα για την ΕΛΑΣ (!), ενώ πιο επιθετική ήταν η ιατροδικαστής Hassell που δήλωσε οτι οι έρευνες των Ελληνικών αρχών έγιναν ουσιαστικά "στο πόδι", ενω πιστοποίησε τις κατηγορίες των δύο τουριστών - μαρτύρων, ότι κακοποιήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, για να αλλάξουν κατάθεση.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Hassell ότι "οι αναφορές που συνταχθηκαν από την Ελληνική αστυνομία, ηταν μια εντελώς άστοχη προσπάθεια για την επίλυση του εγκλήματος, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες".

Επίσης η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας προσέφερε τεχνογνωσία στην Ελληνική αστυνομία μετά το θάνατό του Hiles, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

 Επίσης δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα Wales Online οι καταθέσεις των δυο τουριστών-μαρτύρων της υπόθεσης, που κατηγορούν την ΕΛΑΣ.

"Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας για τον θάνατο του Hiles, ο Christopher Κυριάκου δήλωσε στο δικαστήριο πως οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν ώστε να δώσει ψευδή κατάθεση.

Ο Κυριάκου είπε ότι μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα πέντε ημέρες αφότου ο Hiles είχε τραυματιστεί θανάσιμα.

Είπε πως κρατήθηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ότι αναγκάστηκε να ακούει τον ξυλοδαρμό του φίλο του σε ένα άλλο δωμάτιο πριν οι αστυνομικοί έρθουν να τον ανακρίνουν.

"Με είχαν αφήσει να κάθομαι στο δωμάτιο, ενώ άνθρωποι περνούσαν και γελούσαν", είπε.

"Ενώ ήμουν στο δωμάτιο ήξερα ότι ο Charlie (Kiltou) χτυπιόταν καθώς μπορούσα να ακούω δυνατά κτυπήματα και δυνατές φωνές.

"Άκουγα αμυδρά οτι ανάγκαζαν τον Charlie να πεί, ότι βασικά ο Ανδρέας Συμεού χτύπησε τον Jonathan Hiles".

"Υπήρχε κενό πάνω από την πόρτα και μπορούσα να ακούω ό, τι  ερχόταν από το δωμάτιο."

Και πρόσθεσε: "Ήταν περίπου 12:30 όταν πήγα στο δωμάτιο".

"Εκεί με ρωτούσαν συνέχεια αν ήξερα τι είχε συμβεί, αλλά δεν ήξερα. Τελικά μου είπαν ότι ένα νεαρό αγόρι είχε χτυπηθεί και μου είπαν ότι είναι στο νοσοκομείο ή απεβίωσε".

"Μου έλεγαν συνεχώς «Το ξέρεις ότι ο φίλος σου το έκανε ». Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου,ιο Ανδρέας δεν το είχε κάνει".

«Όταν ήμουν εκεί, κάθε φορά που έλεγα ότι  δεν ήξερα, με χτυπούσαν.

Κάποια στιγμή, μου άρπαξαν το κεφάλι και το χτύπησαν στον τόιχο".

"Έφτασα στο σημείο να σκεφτώ ότι ήδη θα είχαν κάνει τον Charlie να πεί ότι ο Andrew Symeou το έχει κάνει, ακόμα κι αν δεν είχε διαπράξει το έγκλημα και σκέφτηκα να κάνω ό, τι ήθελαν να κάνω και υπέθετα πως όταν θα μπορούσα να φύγω, θα μιλούσα  με κάποιον από την πρεσβεία και θα ξεκαθάριζα το θέμα".

Ο Κυριάκου είπε στη συνέχεια στο δικαστήριο ότι τον ανάγκασαν να υπογράψει μια προπαρασκευασμένη κατάθεση, που έλεγε ότι ο Συμεού ενεπλέκη σε καυγά με τον Hiles για ένα κορίτσι, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει.

"Με έκαναν να υπογράψω την κατάθεση, η μόνη μου σκέψη ήταν να βγώ από το αστυνομικό τμήμα για την ασφάλεια της ζωής μου", πρόσθεσε.

"Θυμάμαι ότι τότε ο νεαρός αστυνομικός που με χτυπούσε, προσπάθησε να μου σφίξει το χέρι και μου είπε: «Λυπάμαι που έπρεπε να σε χτυπήσω» και σκέφτηκα "ποιος κάνει τέτοιου είδους σχόλια; "

Το δικαστήριο επίσης άκουσε τον Kiltou, ο οποίος επίσης είπε πως κι αυτός δέχθηκε επίθεση από Έλληνες αστυνομικούς.

Ο Kiltou δήλωσε πως, πριν ανακριθεί, ένας αστυνομικός του είπε: ". Εάν δεν συνεργαστείς, δεν θα είναι πολύ καλά για σένα"

Πρόσθεσε ότι ο εύσωμος αστυνομικός, χειριζόταν το γκλομπ με εκφοβιστικό τρόπο.

«Εγώ δεν κοιτούσα, αλλά τα πάντα στο κεφάλι μου έλεγαν « τι πρόκειται να κάνει με το γκλομπ στο χέρι;».

Ο κ. Kiltou είπε κάθε φορά που διαφωνόύσε με την ερώτηση ενός αστυνομικού, έπρεπε να χτυπηθεί

"Σε κάποιο σημείο ο επικεφαλής αξιωματικός θύμωσε πραγματικά και κράτησε ένα τασάκι πάνω από το κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι επρόκειτο να το φέρει καταπάνω μου."

Αφότου έκαναν τις καταθέσεις τους, τόσο ο Κυριάκου και ο Kiltou είπαν ότι συναντήθηκαν εν συντομία με έναν εκπρόσωπο της Βρετανικής πρεσβείας, αλλά η συνάντηση διακόπηκε καθώς παρενέβη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.

Μετάφραση: LEFTeria-news

Διαβάστε σχετικά με την υπόθεση:

Βρετανία: Νέα στοιχεία για κακοποίηση μαρτύρων-τουριστών από την ΕΛΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)