to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 17.03.2013

Διεθνή

Βρετανικές αντιδράσεις για το κούρεμα των καταθέσεων

«Άδικη, κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική», χαρακτηρίζει ο Economist την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, επικαλούμενος τρεις λόγους.


Αρχικά σημειώνεται ότι «ξαναξυπνά» ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς θα προκληθεί ανησυχία στους καταθέτες στις υπόλοιπες χώρες.

Κατά δεύτερον, γίνεται λόγος για θέμα δικαιοσύνης. Κατά το περιοδικό, όσο και αν συμφωνεί κανείς ότι πρέπει πρώτα να πληρώσουν όλοι στις κυπριακές τράπεζες πριν κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών, δεν υπάρχει καμία ηθική προσταγή να πληγούν οι Κύπριες χήρες και να μείνουν αλώβητοι οι προνομιακοί ομολογιούχοι των τραπεζών ή οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα στην Κύπρο ή οι καταθέτες στα ελληνικά παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών. «Δείχνει μια εξαιρετικά επιλεκτική αντιμετώπιση», σχολιάζει το περιοδικό.

Τέλος, υπάρχει και ένα στρατηγικό λάθος σύμφωνα με τον Economist. Η κυπριακή συμφωνία δεν έχει συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς αυξάνει το πολιτικό κόστος συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα διάσωσης. Προσθέτει ότι η συμφωνία για την Κύπρο μοιάζει να απομακρύνει την Ευρώπη έτι περαιτέρω από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την οριστική επίλυση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι αντί να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ευρωζώνη συνεχίζει να εξισώνει τη διάσωση τραπεζών με τη διάσωση κρατών. Πιο ακριβή γίνεται πλέον μετά την επιβολή ζημιάς σε τοπικούς καταθέτες και η υποστήριξη της Ευρώπης στην αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών-μελών.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παρατήρηση ότι κατεύθυνση των προσπαθειών βελτίωσης της ρευστότητας των τραπεζών είναι η ενθάρρυνση συγκέντρωσης περισσότερων καταθέσεων, κατεύθυνση στην οποία αντίκειται η απόφαση του Eurogroup και οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν.

Σε άλλη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ίδιου περιοδικού, σχολιάζεται ότι με βάση τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο μπορεί κανείς να δικαιολογήσει την επιβολή ζημιάς στις υψηλές, ανασφάλιστες καταθέσεις. «Η επιβολή φόρου στις καταθέσεις κάτω από αυτό το όριο, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολη να δικαιολογηθεί ιδίως όπως φαίνεται εάν οι προνομιακοί τραπεζικοί ομολογιούχοι δεν υποστούν πλήγμα», αναφέρεται ενδεικτικά.

Σε τρέχουσα δημοσκόπηση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian, το 89% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση της Κύπρου είναι άδικη.

Στην ανάλυση της οικονομικής στήλης Alphaville των Financial Times σημειώνεται ότι προκαλεί έκπληξη η συμμετοχή στο κούρεμα καταθέσεων των ασφαλισμένων καταθετών. Εκτιμάται ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να περιοριστεί η ζημιά επί των μεγαλύτερων καταθετών, έτσι ώστε να διατηρηθεί το καθεστώς της Κύπρου ως υπεράκτιου τραπεζικού κέντρου.

Στα υπερασπιστικά σημεία της απόφασης η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για φόρο και όχι κούρεμα, ότι σε όλα τα κουρέματα που επιβάλλει η ευρωζώνη τα νοικοκυριά είναι που σηκώνουν το βάρος και ότι η εξασφάλιση των δανείων από τους πιστωτές εξασθενεί τους κινδύνους που προέκυψαν από τη διατήρηση καταθέσεων στην Κύπρο.

Στα επιχειρήματα κατά της απόφασης του Eurogroup, ωστόσο, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν προνομιακό ανασφάλιστο χρέος και ότι βασίζονται για τις δραστηριότητές τους στις απλές καταθέσεις. Κρίνεται επίσης «εκπληκτική» η εξαίρεση από τη διαδικασία κουρέματος των κατόχων κυβερνητικών ομολόγων – αν και σημειώνεται ότι τα υποψήφια προς κούρεμα κρατικά ομόλογα υπάγονται στο αγγλικό και όχι το κυπριακό δίκαιο, καθιστώντας τη διαδικασία πιο δύσκολη.

Εξάλλου, εφημερίδες όπως η Daily Mail και οι Sunday Times μεταφέρουν οργισμένες αντιδράσεις Βρετανών καταθετών σε κυπριακές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 Βρετανοί έχουν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυπριακούς λογαριασμούς. Από τους Times γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή επιδρομή στις αποταμιεύσεις των Βρετανών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε το πρωί ότι η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τα περίπου 3.000 μέλη του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετούν στην Κύπρο, καθώς και τους Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)