to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 18.06.2016

Διεθνή

#JoCoxMP : Στο δικαστήριο ο δράστης της δολοφονίας- Ναζιστικά σύμβολα βρέθηκαν σπίτι του (συνεχής ενημέρωση)

«Τ' όνομά μου είναι θάνατος στους προδότες. Ελευθερία στη Βρετανία» είπε προκλητικά στο δικαστήριο όπου και οδηγήθηκε σήμερα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ο Τόμας Μέιρ, ο φερόμενος δράστη της δολοφονίας της βουλευτίνας Τζο Κοξ - Ναζιστικά σύμβολα και άλλα αντικείμενα ανακαλύφτηκαν στο σπίτι του δράστη ο οποίος ήταν υποστηρικτής νεοναζιστικών ιδεών και κομμάτων - Για στοχευμένη επίθεση έκαναν λόγο οι βρετανικές αρχές. Συνεχής ενημέρωση σε liveblog //


Στο δικαστήριο οδηγήθηκε σήμερα ο δράστης της δολοφονίας της βουλεύτριας Τζο Κοξ. Όταν ρωτήθηκε για το όνομά του στο δικαστήριο του Λονδίνου, ο Τόμας Μέιρ, που κατηγορείται για τη δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ, δήλωσε ότι: “τ' όνομά μου είναι θάνατος στους προδότες. Ελευθερία στη Βρετανία.”

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της Bρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, γνωστοποίησε χθες αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό» (σ.σ.: η συνεχής ενημέρωση, κάτω από το κείμενο).

«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ. Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Επιπλέον σε έρευνα της αστυνομίας στην οικία του βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα. 

Για "στοχευμένη επίθεση ακροδεξιού εκτρεμισμού» έκανε λόγο η βρετανική αστυνομία. 

Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών, δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ύποπτος ονομάζεται Τόμας Μέιρ.

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλευτή, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία εξάλλου υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

"Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ", έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ. Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

Όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Σάββατο στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλονται ανακοίνωσαν και τα δύο στρατόπεδα.

Συνεχής ενημέρωση από το left.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)