to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βρετανία: Πυρηνικό εργοστάσιο, το πρώτο που θα κατασκευαστεί μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα

Η γαλλική εταιρία τEDF πρόκειται θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο που θα ανεγερθεί τα τελευταία 20 χρόνια στη Βρετανία, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 - Οι βρετανοί θα πληρώνουν διπλάσιο κόστος από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς


Η EDF, η οποία διαπραγματευόταν με το Λονδίνο τη σύμβαση για πάνω από ένα χρόνο, πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο Hinkley Point C στο Σόμερσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το έργο αυτό αναμένεται να στοιχίσει 16 δισεκ. λίρες (18,8 δισεκ. ευρώ). Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον το εργοστάσιο αυτό, το οποίο θα έχει δύο αντιδραστήρες και αναμένεται να λειτουργήσει για περίπου 60 χρόνια, θα συνδεθεί στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο το 2023 και θα καλύπτει έως και το 7% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.



Επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου στάθηκαν στο γεγονός ότι η εγγυημένη τιμή που εξασφάλισε η EDF από την βρετανική κυβέρνηση ανά ενεργειακή μονάδα —92,50 λίρες ανά μεγαβατώρα (MWh)— είναι σχεδόν διπλάσια από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Η τιμή αυτή θα μειωθεί στις 89,50 λίρες εάν ανεγερθεί κι ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στο Σάιζγουελ, στο Σάφολκ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, σύμφωνα με την EDF, καθώς ένα τέτοιο έργο θα επωφελείτο από τον κοινό σχεδιασμό και την κοινή χρήση κατασκευαστικών υλικών. Οργανώσεις προάσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών ζήτησαν να υπάρξει ανεξάρτητη εξέταση των όρων της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να σημάνει πως οι Βρετανοί θα πληρώνουν για ηλεκτρισμό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά την τιμή της αγοράς για δεκαετίες. «Μια εγγυημένη τιμή 92,50 λιρών ανά μεγαβατώρα μετακυλεί τους κινδύνους των μελλοντικών διακυμάνσεων των τιμών χονδρικής από τους επενδυτές στους καταναλωτές, θα σημάνει πιθανόν την αύξηση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά και στρεβλώσει τις μελλοντικές επενδύσεις όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Άνταμ Σκόρερ, διευθυντής της οργάνωσης Consumer Futures.



Στο έργο αυτό, σύμφωνα με τους όρους της επενδυτικής συμφωνίας, θα συμμετέχει με ένα 10% η γαλλική εταιρία Areva. Η συμφωνία αυτή χρειάζεται να εγκριθεί οριστικά από το διοικητικό συμβούλιο της EDF καθώς και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εκφέρει μια κρίση για το εάν συμμορφώνεται με τους κανόνες για την κρατική βοήθεια.



Οι νέοι αντιδραστήρες είναι οι πρώτοι που θα κατασκευαστούν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, η Ιταλία ακύρωσε το πυρηνικό πρόγραμμα που σχεδίαζε να αρχίσει, ενώ η Γαλλία δεσμεύθηκε να μειώσει στο 50% τη συνεισφορά των πυρηνικών εργοστασίων στο ενεργειακό της μίγμα, από 75% σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)