to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 05.07.2022

Διεθνή

Τρίζει η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον: Μπαράζ παραιτήσεων από κυβέρνηση και Τόρις

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση Τζόνσον - Παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί - Μπαράζ αποχωρήσεων στους Τόρις - Αποπομπή του πρωθυπουργού ζητούν οι Εργατικοί


Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο της βρετανικής κυβέρνησης απόψε το βράδυ. Και οι δυό τους ως βασικό λόγο προτάσσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημειώνει ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών «οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι' αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι αυτό και παραιτούμαι».

Ενώ ο πρώην Υπουργός Υγείας στην επιστολή παραίτησης του, απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον, γράφει μεταξύ άλλων: «Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον». Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου».

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες». Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αφολάμι, ενώ ήταν καλεσμένος στην TalkTV, ανέφερε «ο πρωθυπουργός νομίζω πλέον δεν έχει ούτε τη δική μου υποστήριξη, ούτε του κόμματος ούτε της χώρας. Και για τον λόγο αυτό νομίζω ότι πρέπει να αποχωρήσει. Εγώ πρέπει να παραιτηθώ δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω υπό αυτόν τον πρωθυπουργό». Λίγη ώρα αργότερα την είδηση της παραίτησης έκανε γνωστή και η πολιτική συντάκτρια του καναλιού, Κέιτ Μακάν. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Εκτός κόμματος έθεσαν, ακόμη, τους εαυτούς τους ο Τζόναθαν Γκούλις, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Βόρεια Ιρλανδία και Σακίμπ Μπατί, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή ίσως να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Βρετανό πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να φέρει τη δική του πτώση, αν όχι όλης της κυβέρνησης των Τόρις.

Ο Πίντσερ και οι δικαιολογίες

Πριν από μερικές ημέρες ο Πίντσερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, δηλώνοντας μόνο ότι «ήπιε πάρα πολύ» και έφερε σε δύσκολη θέση τον εαυτό του και άλλους. Ο Πίντσερ αποβλήθηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τις καταγγελίες όταν διόρισε τον Πίντσερ στην κυβέρνησή του.

Έκανε λόγο για λανθασμένες επιλογές, καθώς, μέχρι την αποπομπή του, τον είχε διορίσει δύο φορές σε υπουργικές θέσεις προτού τον κάνει αναπληρωτή υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας, ενώ αρνήθηκε τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα και έκαναν λόγο για πιέσεις προς τον εκπρόσωπο τύπου ώστε να πει ψέματα για τις κατηγορίες εις βάρος του Βρετανού πολιτικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)