to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 12.09.2016

Διεθνή

Βρετανία: Παραιτείται από βουλευτής ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται– με την απόφασή του να έχει άμεση ισχύ– από το βουλευτικό του αξίωμα, τρεις μήνες αφού εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.


Αφού παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα για το Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί επίσης από το βουλευτικό αξίωμα.

«Όπως εγώ το βλέπω, στο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα και δεδομένες τις συνθήκες της παραίτησής μου, δεν είναι πραγματικά δυνατό να παραμείνω ένας αποτελεσματικός βουλευτής καθώς διετέλεσα πρωθυπουργός» δήλωσε ο Κάμερον, ηλικίας 49 ετών, σε ένα δελτίο τύπου.

Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Γουίτνεϊ, στην κεντρική Αγγλία, από τον Ιούνιο του 2001, η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα έχει «άμεση ισχύ».

«Δεν θέλω να αποσπώ την προσοχή από τις ενέργειες τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει προς όφελος της χώρας μας» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης από το 2010 έως το 2016.

«Θέλω να χτίσω την ζωή μου εκτός του Ουέστμινστερ».

«Είμαι μόλις 49 ετών και ελπίζω ότι θα μπορέσω να συνεχίσω να συμβάλω στο κοινό συμφέρον και να υπηρετώ την χώρα μου» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Αφού εξελέγη με άνεση τον περασμένο χρόνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε την 24η Ιουνίου έπειτα από το σοκ της νίκης των υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εκείνος είχε επιλέξει να διεξαχθεί.

Ο ίδιος εμφανιζόταν «πολύ ενθουσιώδης» στην ιδέα να παραμείνει βουλευτής στο Οξφορντσάιρ, ενώ διαβεβαίωνε ότι προτίθεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2020.

«Πλήρη στήριξη στη Μέι»

Ωστόσο τρεις μήνες μετά, άλλαξε γνώμη, προκαλώντας έκπληξη. Καθώς, παραδοσιακά, οι πρώην πρωθυπουργοί παραμένουν βουλευτές για πολλά χρόνια προτού παραιτηθούν.

«Έπειτα από ώριμη σκέψη αυτό το καλοκαίρι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απόφαση ήταν να εγκαταλείψω το βουλευτικό μου αξίωμα στο Γουίτνεϊ. Θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές και θα προσφέρω την υποστήριξή μου στον υποψήφιο των Συντηρητικών» εξήγησε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφερε επίσης την «πλήρη του στήριξη στην Τερέζα Μέι», που τον διαδέχθηκε την 13η Ιουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία «είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ευημερία», όπως δήλωσε.

Σε μια αναφορά στο Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός είπε:

«Η χώρα έκανε μια επιλογή που ήταν εκείνη την οποία δεν συνέστησα εγώ. Όμως η επιλογή έγινε και εύχομαι η κυβέρνηση να την εφαρμόσει με επιτυχία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει «καμία σχέση» με την μεταρρύθμιση για τα δημόσια λύκεια για την οποία δεσμεύτηκε η Τερέζα Μέι και στην οποία εκείνος αντιτίθετο.

«Πιστεύω ότι ξεκίνησε την θητεία της με καλούς οιωνούς. Μπορεί να γίνει μια ισχυρή πρωθυπουργός για την χώρα μας» τόνισε.

«Οι ιστορικοί ας κρίνουν»

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε τη σωστή απόφαση υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κατηγορούμε τους πρώην πρωθυπουργούς ότι είτε δεν έχουν κάνει αρκετά είτε ότι αποσπούν την προσοχή» σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, από τους πρώτους που σχολίασε τις εξελίξεις.

«Λυπάμαι που βλέπω τον στενό μου φίλο Κάμερον να παραιτείται- λάτρευε να είναι βουλευτής του Γουίτνεϊ: γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση για εκείνον» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

«Είμαι περήφανη που υπηρέτησα στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, υπό την καθοδήγησή του πετύχαμε σπουδαία πράγματα» επισημαίνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πρώην υπουργός Εσωτερικών, σε ένα δελτίο τύπου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κληρονομιά που πιστεύει ότι αφήνει, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «πεπεισμένος» ότι ο κόσμος θα τον θυμάται ως κάποιον που «τήρησε την υπόσχεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα, ενώ πολλοί πίστευαν ότι δεν θα το έκανε».

Ελπίζει επίσης οι πολίτες να θυμούνται τον οικονομικό του απολογισμό κατά τη διάρκεια των 11 ετών στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και των έξι στην θέση του Πρωθυπουργού. Όμως, όπως πρόσθεσε, εναπόκειται εντέλει «στους ιστορικούς να κρίνουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)