to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 19.05.2013

Οικονομία

Βρετανία: Οι Εργατικοί ζητούν τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου και καταβολής των φόρων από τις πολυεθνικές εταιρείες

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ζήτησε από την κυβέρνηση να πιέσει ώστε να εφαρμοστούν διεθνώς νέοι κανόνες και να αναγκαστούν οι πολυεθνικές εταιρείες να γνωστοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που κατέβαλαν για αυτά σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται ξεχωριστά.


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, η οποία συναντά τις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών, με τον τρόπο αυτό οι πολυεθνικές δεν θα μπορούν να μεταφέρουν λογιστικά τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν έχουν προσωπικό, ούτε κάποια δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι το θέμα της αποφυγής καταβολής του εταιρικού φόρου θα συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο της G8 που θα φιλοξενηθεί τον επόμενο μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει καλέσει τις εταιρείες να προωθήσουν τη διαφάνεια στις δραστηριότητές τους αλλά μέχρι τώρα έχει προτείνει μόνο μέτρα σε εθελοντική βάση.

Οι εταιρείες από την πλευρά του ισχυρίζονται ότι η κατάθεση των αποτελεσμάτων τους από χώρα σε χώρα θα σημάνει για αυτές μια παράλογη διαχειριστική επιβάρυνση. Οι υποστηρικτές του μέτρου από την άλλη λένε ότι απλώς φοβούνται ότι θα εκτεθούν όταν αποκαλυφθεί ότι συχνά πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους σε χώρες όπου κάνουν μεγάλες πωλήσεις και ότι αντιθέτως αναφέρουν μεγάλα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους.

Η αλυσίδα Starbucks επικρίθηκε έντονα πέρσι, τόσο από πολιτικούς όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς από μια έρευνα που έκανε το πρακτορείο Ρόιτερς διαπιστώθηκε ότι διαβεβαίωνε τους επενδυτές πως η Βρετανία είναι μια επικερδής αγορά, την ίδια ώρα που δήλωνε στην εφορία ζημίες.

Οι Εργατικοί σήμερα σε έγγραφο για τη γενική πολιτική μεταρρύθμισης του εταιρικού φόρου υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία για τα έσοδα, τα κέρδη και τους φόρους που κατέβαλαν σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται.

Η Ernst & Young, μία από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες που ελέγχουν τα λογιστικά των περισσότερων πολυεθνικών, έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το σύστημα που προτείνουν οι Εργατικοί μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές πρότυπο, εκτός και αν μπορέσουν να προτείνουν μια εναλλακτική λύση.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)