to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 08.07.2021

Διεθνή

Βρετανία: Ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων απειλεί την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό

Μολονότι το 58% των εργαζομένων στα υπουργεία Υγείας είναι γυναίκες, μόνον το 34% από αυτές κατέχουν θέσεις λήψης αποφάσεων στην υγειονομική πολιτική, έδειξε η έρευνα που έγινε σε 170 χώρες.


Ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων απειλεί τις παγκόσμιες προσπάθειες για ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Μόνον το 6% των ομάδων αντιμετώπισης της κρίσης από τον νέο κορονοϊό, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό των κυβερνητικών αποφάσεων απέναντι στον θανατηφόρο ιό, έχουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών, ενώ το 11% από αυτές δεν έχουν καθόλου γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP).

"Οι καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα επηρεάσουν την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη για τις επόμενες γενιές", σημειώνει σε ανακοίνωση ο διοικητής του UNDP Αχίμ Στάινερ.

"Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυνατή μόνον όταν οι γυναίκες θα μπορούν να έχουν πλήρη ρόλο στην διαμόρφωση ενός κόσμου μετά την COVID-19, που θα λειτουργεί για όλους μας", προσθέτει.

Νέα στοιχεία από το UNDP και το Εργαστήριο Ερευνών για την Ανισότητα των Φύλων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ δείχνουν ότι οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες από μία στις τρεις πλέον υψηλόβαθμες ηγετικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση παγκοσμίως, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο μια πράσινη και περιεκτική ανάκαμψη.

Μολονότι το 58% των εργαζομένων στα υπουργεία Υγείας είναι γυναίκες, μόνον το 34% από αυτές κατέχουν θέσεις λήψης αποφάσεων στην υγειονομική πολιτική, έδειξε η έρευνα που έγινε σε 170 χώρες.

Η ανάλυση αυτή έγινε την ώρα που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της COVID-19, η οποία σύμφωνα με το UNDP, θα μπορούσε να οδηγήσει επιπλέον 105 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στην φτώχεια ως το 2030.

Το UNDP υπογραμμίζει μια "ανησυχητική αύξηση στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών" και την "μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος, που απειλούν να φέρουν οπισθοδρόμηση στην πρόοδο για την ισότητα των φύλων".

Οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται περισσότερο και ασχολούνται περισσότερο και η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την υγεία, την μέριμνα για τα παιδιά και τη βία κατά των γυναικών, βελτιώνεται σημαντικά όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην δημόσια διοίκηση, σημειώνει επίσης το UNDP.

"Μολονότι τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά, δεν προκαλούν έκπληξη", δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η επικεφαλής της Oμάδας για την Ισότητα των Φύλων στην Οικονομική Δραστηριότητα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ενριέτε Κολμπ.

"Οι γυναίκες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στις ηγετικές θέσεις. Ωστόσο αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και αναπτυσσόμενη οικονομία χρειάζεται όλοι να έχουν μια θέση στο τραπέζι της ηγεσίας", σημείωσε.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)