to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 22.06.2013

Διεθνή

Βρετανία: Νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών πολιτών

O Γκάρντιαν καταγγέλλει ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ έχει αποκτήσει μυστική πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών και έχει αρχίσει την καταγραφή και επεξεργασία τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων.


Νέα στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτών αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Γκάρντιαν γύρω από τη λειτουργία του αμερικανικού προγράμματος Prism. 

Η ίδια εφημερίδα καταγγέλλει ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ έχει αποκτήσει μυστική πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών και έχει αρχίσει την καταγραφή και επεξεργασία τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, άλλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο και τηλεφωνικές κλήσεις. Τα δεδομένα αυτά φέρεται να τα μοιράζεται με την αντίστοιχη αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA.

Η Γκάρντιαν επικαλείται για ακόμα μία φορά απόρρητα έγγραφα που έχουν βρεθεί στην κατοχή της μέσω του πρώην τεχνικού της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, εναντίον του οποίου οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν επίσημες κατηγορίες κατασκοπείας. 

Η επιχείρηση της GCHQ φέρεται να έχει την ονομασία Tempora και να έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 18 μήνες. Η υπηρεσία έχει την τεχνική δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων για 30 ημέρες, εντός των οποίων γίνεται η ανάλυση. Αναφέρεται ότι οι τεχνικές δυνατότητες της βρετανικής υπηρεσίας την έχουν καταστήσει «παγκόσμια υπερδύναμη» στον τομέα των μυστικών πληροφοριών. Πιστεύεται ότι έως το Μάιο του 2012 υπήρχαν 300 ειδικοί στην ανάλυση τέτοιων προσωπικών δεδομένων που εργάζονταν για την GCHQ και 250 για την NSA. Την ίδια περίοδο η βρετανική υπηρεσία εκτιμάται ότι ήλεγχε 600 εκατομμύρια «τηλεφωνικά συμβάντα» την ημέρα, είχε παγιδεύσει πάνω από 200 καλώδια οπτικών ινών και ήταν σε θέση να επεξεργάζεται ταυτόχρονα δεδομένα από τουλάχιστον 46 εξ αυτών.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η επιχείρηση διεξάγεται χωρίς καμία ενημέρωση του κοινού ή δημόσια συζήτηση και στοχεύει όχι μόνο «υπόπτους», αλλά και «αθώους πολίτες». Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των δύο βασικών επιμέρους λειτουργιών του προγράμματος είναι «Ελέγχοντας το διαδίκτυο» και «Εκμετάλλευση των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών».

Πηγή της εφημερίδας με γνώση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων των βρετανικών αρχών επισημαίνει ότι όλα διεξάγονται νομίμως και πως η επιχείρηση έχει συμβάλλει στη διαλεύκανση και αποτροπή σοβαρών εγκλημάτων.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ αποκαλύπτει «το άλλο σκάνδαλο παρακολούθησης επικοινωνιών», συνδέοντάς το με το σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφωνικών μηνυμάτων από δημοσιογράφους στη Βρετανία. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, νομικοί οίκοι, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι επιχειρηματίες άλλων τομέων προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ και κακοποιούς για να αποκτούν πρόσβαση και να υποκλέπτουν προσωπικές πληροφορίες για ανταγωνιστές ή μέλη του κοινού ώστε να αποκτούν επαγγελματικό πλεονέκτημα.

Η Ιντιπέντεντ προσθέτει ότι η πρακτική είναι γνωστή εδώ και έξι χρόνια στη λεγόμενη Υπηρεσία Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος (Soca), η οποία ωστόσο δεν έχει κινητοποιηθεί. Η εφημερίδα επικαλείται για τις αποκαλύψεις της απόρρητη έκθεση της ίδιας της Soca, που κατατέθηκε αλλά δεν εξετάστηκε στην επιτροπή Λέβισον για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα είχε αποκαλυφθεί επίσης ότι οι βρετανικές αρχές παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες επισήμων από τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν σε δύο συνόδους του G20 επί βρετανικού εδάφους. Η αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση χωρών όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία που έχουν ζητήσει εξηγήσεις.

Πηγή: www.skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)