to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 19.02.2020

Διεθνή

Αντιμεταναστευτικό «brexit» σε ανειδίκευτους εργάτες και όσους δεν μιλούν αγγλικά

Ερμητικά κλειστή θα είναι η πόρτα της Βρετανίας για τους ανειδίκευτους εργάτες και όσους δεν μιλούν Αγγλικά τη μετά Brexit εποχή


Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της, ώστε να τερματίσει, όπως ισχυρίστηκε, την εξάρτησή της “από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.”

Η Βρετανία θα δώσει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, στη μετά το Brexit περίοδο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην προσέλκυση μονάδων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Οι ανησυχίες από τις συνέπειες του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Ευρώπη, ήταν μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, το 2016.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με την συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες.

Έτσι, η πόρτα της Βρετανίας θα καταστεί ερμητικά κλειστή για τους ανειδίκευτους εργάτες και όσους δεν μιλούν Αγγλικά.

[Το νέο σύστημα της Βρετανίας για όσους επιθυμούν να εξασφαλίσουν βίζα – με γνώμονα πάντα τη μείωση των μεταναστών – θα βασίζεται στη λογική των πόντων, κατά το πρότυπο της Αυστραλίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι που επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα θα πρέπει αφενός να μιλούν Αγγλικά και αφετέρου να έχουν προσφορά για μία ειδικευμένη εργασία από «εγκεκριμένο χρηματοδότη»]

Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταδικάζουν επίσης τα σχέδια, ενώ η Unison που εκπροσωπεί τους υγειονομικούς μίλησε για «απόλυτη καταστροφή στον τομέα της περίθαλψης».

Στελέχη από τον χώρο της βιομηχανίας προτάσσουν κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στην οικονομία, καθώς προειδοποιούν για «καταστροφικές» συνέπειες – τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας και λουκέτο σε εργοστάσια. Εν προκειμένω, η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Προσαρμόζεστε και ρυθμίζεστε» -προφανώς στο τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Βρετανίας.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το Λονδίνο σκοπεύει να ξεκινήσει μια «ολοκληρωμένη» εκστρατεία, ώστε να προετοιμάσει τους εργοδότες για το μετασχηματισμό από τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι πολίτες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζονται όπως και υπήκοοι των υπόλοιπων εθνικοτήτων.

Όμως, τη νέα αυτή πολιτική επέκριναν εργοδότες, κυρίως όσον αφορά θέσεις σερβιτόρων, αγροτών, ψαράδων και εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση, προειδοποιώντας  ότι αλλαγές θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους της Ε.Ε. για να διατηρήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμάτα με κρέατα. κοτόπουλου, βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος.

Πληροφορίες: «Εφ.Συν.», Ναυτεμπορική, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)