to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 14.04.2013

Διεθνή

Βρετανία: Το LSE κατηγορεί το BBC για εξαπάτηση σχετικά με ταξίδι στη Β. Κορέα

Το London School of Economics κατηγορεί το BBC ότι διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρεια Κορέα για να γυρίσει ντοκιμαντέρ χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι φοιτητές που συμμετείχαν.


Ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα άσκησε σήμερα κριτική κατά του BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρεια Κορέα για τη μυστική κινηματογράφιση ενός ντοκιμαντέρ, καθώς --όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο--με αυτό τον τρόπο έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των φοιτητών εν αγνοία τους.

Το London School of Economics (LSE) ανακοίνωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι του BBC, μεταξύ των οποίων και ο έγκριτος Τζον Σουίνεϊ, συμμετείχαν στο ταξίδι των φοιτητών στα τέλη Μαρτίου, εμφανιζόμενοι ως τουρίστες, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι στους φοιτητές είχε ειπωθεί ότι θα τους συνόδευε "ένας δημοσιογράφος", αλλά ότι δεν είχε καταστεί σαφής ο στόχος του καναλιού να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόφαση για να γυρίσει μυστικά ένα ντοκιμαντέρ για την διάσημη πολιτική εκπομπή του, "Panorama".

"Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι του LSE. Πρόσωπα που δεν ήταν φοιτητές και το BBC το διοργάνωσαν και χρησιμοποίησαν τον όμιλο (του πανεπιστημίου) για να προσελκύσουν ορισμένους φοιτητές και να δώσουν (στο ταξίδι) ψεύτικο χαρακτήρα", έγραψε ο Κρεγκ Καλχούν, διευθυντής του LSE στο Twitter.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με την Βόρεια Κορέα να απειλεί με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ο Άλεξ Πίτερς-Ντέι, γενικός γραμματέας της ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι οι φοιτητές έμαθαν για τις προθέσεις του BBC κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μάλιστα μία φοιτήτρια είπε ότι το πληροφορήθηκε όταν είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Βόρεια Κορέα.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Σουϊνεϊ, ο οποίος είναι απόφοιτος του 1980 του πανεπιστημίου, εμφανίστηκε ως φοιτητής διδακτορικού στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη χώρα παρότι δεν είχε πλέον κάποια σχέση με το ίδρυμα.

"Το προσωπικό του BBC παραδέχτηκε ότι η ομάδα των φοιτητών παραπλανήθηκε σκοπίμως ως προς την συμμετοχή του καναλιού στο ταξίδι", αναφέρει το LSE σε email που απέστειλε σε προσωπικό και φοιτητές και δόθηκε στη δημοσιότητα.

"Το LSE εκτιμά ότι στους φοιτητές δεν παρήχθησαν αρκετές πληροφορίες ώστε να επιτραπεί η συγκατάθεσή τους κατόπιν ενημέρωσης, αντίθετα η ενημέρωσή τους ήταν τέτοια ώστε να τους θέσει σε σοβαρό κίνδυνο αν το μυστικό σχέδιο αποκαλυπτόταν πριν από την αναχώρησή τους από τη Βόρεια Κορέα".

Το ίδιο email αναφέρει ότι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ, που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί αύριο Δευτέρα, αλλά ο γενικός διευθυντής του καναλιού αρνήθηκε.

"Οι φοιτητές είχαν όλοι επαρκώς προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα με τον δημοσιογράφο ως μέλος της αποστολής τους", αναφέρει εκπρόσωπος του BBC στην ιστοσελίδα του.

"Αυτό περιελάμβανε και προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης τους και για το ότι μπορεί να μην τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν μελλοντικά στη Βόρεια Κορέα".

Αλλά και ο Σουίνεϊ υπερασπίστηκε τις πράξεις του στο Twitter. "Το LSE εξέδωσε ανακοίνωση την οποία αμφισβητούμε. Όντως πήγαμε στη Βόρεια Κορέα σε μυστική αποστολή... Οι φοιτητές του LSE γνώριζαν και είχαν κατανοήσει τους κινδύνους πριν από το ταξίδι. Και συναίνεσαν".

Η ιστοσελίδα του Panorama αναφέρει ότι ο Σουίνεϊ έμεινε οκτώ μέρες σε μυστική αποστολή "στο πιο αυστηρά ελεγχόμενο κράτος στον πλανήτη".

Το LSE ανακοίνωσε ότι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη Βόρεια Κορέα είναι νόμιμα αντικείμενα μελέτης σε πολλά αντικείμενα σπουδών, αλλά ότι το BBC ενδεχομένως να έπληξε σημαντικά τη φήμη του πανεπιστημίου και να έθεσε σε κίνδυνο μελλοντικές επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα και σε άλλες χώρες.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)