to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 05.09.2020

Διεθνή

Βρετανία: Το κίνημα Extinction Rebellion εμπόδισε τη διανομή εφημερίδων του μεγιστάνα Μέρντοχ

Η διανομή πολλών βρετανικών εφημερίδων διαταράχθηκε σήμερα όταν ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν τα τυπογραφεία που χρησιμοποιεί ο όμιλος News UK του Ρούπερτ Μέρντοχ, εκδότη των Times και της Sun, ενέργεια την οποία καταδίκασε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον - και το κίνημα του απάντησε


(από σημερινή δράση της Extinction Rebellion)

Η Extinction Rebellion ανέφερε πως σχεδόν 80 ακτιβιστές απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν σε δύο τυπογραφεία στο Μπρόξμπουρν στο Χέρτφορντσαϊρ, βορειοανατολικά του Λονδίνου, και στο Νόουσλι, κοντά στο Λίβερπουλ. Η αστυνομία του Χέρτφορντσαϊρ ανέφερε πως έκανε 42 προσαγωγές και η αστυνομία του Μέρσισαϊντ, 30.

Τα Newsprinters, ιδιοκτησίας του Ρ. Μέρντοκ, τυπώνουν επίσης την Daily Mail, την Daily Telegraph και τους Financial Times. Οι ακτιβιστές είπαν πως προχώρησαν σε αυτή τη δράση για να υπογραμμίσουν αυτό που θεωρούν ως αποτυχία των εφημερίδων να καταγράψουν με ακρίβεια την κλιματική αλλαγή.

Η καταδίκη από Τζόνσον και η απάντηση

Όμως η δράση καταδικάστηκε από τον Τζόνσον: «Ο ελεύθερος Τύπος είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση και άλλοι ισχυροί θεσμοί να λογοδοτούν για θέματα κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας, περιλαμβανομένης της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε στο Twitter.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιδιώκεται να περιοριστεί η πρόσβαση του κοινού στις ειδήσεις με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε.

Η οργάνωση πάντως του απάντησε πως «όταν μιλάτε για ελευθερία, εννοείτε την ελευθερία να μας λέτε ψέματα και να μας εκμεταλλεύεστε, ελευθερία να αρνείστε την αλήθεια, ελευθερία να αποφεύγετε τον έλεγχο, ελευθερία να προσπερνάτε τη δημοκρατία»

Τι λένε οι εκδότες

Εκπρόσωπος της Newsprinters δήλωσε πως η εκτύπωση χρειάστηκε να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους αναγνώστες της Sun, των Times, της Daily Mail, της Daily Telegraph και των Financial Times που ίσως να μην μπορέσουν να αγοράσουν την εφημερίδα τους λόγω της καθυστερημένης διανομής», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Αυτή η επίθεση σε όλο τον ελεύθερο Τύπο είχε αντίκτυπο σε πολλούς εργαζομένους ... Είναι ένα θέμα της Αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Η Sun υπέδειξε πως η σαββατιάτικη έκδοση περιελάμβανε ένα κομμάτι του βετεράνου φυσιοδίφη και κινηματογραφιστή Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Ο αποκλεισμός ήταν ένα μέρος των διαμαρτυριών που πραγματοποιεί για μία και πλέον εβδομάδα η Extinction Rebellion, η οποία λέει ότι χρειάζεται μια επείγουσα απάντηση και μαζική απομάκρυνση από ρυπαίνουσες βιομηχανίες και συμπεριφορές προκειμένου να αποφευχθεί ένας επερχόμενος κλιματικός κατακλυσμός.

Σήμερα η Extinction Rebellion προχώρησε επίσης σε μια δράση στο κεντρικό Λονδίνο διοργανώνοντας μια εκδήλωση μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με διαδηλωτές να ξαπλώνουν στο έδαφος κάτω από λευκά σεντόνια παριστάνοντας πτώματα.

Πηγή:: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)