to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 14.11.2012

Διεθνή

Βρετανία: Φόβοι για συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο, ασθενή ανάκαμψη και υψηλό πληθωρισμό

Η Βρετανία αντιμετωπίζει το «απωθητικό» μείγμα μιας αδύναμης ανάκαμψης και ενός υψηλού πληθωρισμού, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Βρετανίας Μέρβιν Κινγκ, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σε περίπτωση ανάγκης να θέσει εκ νέου σε ισχύ ένα πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων --ενός έμμεσου τυπώματος χρήματος-- για να τονώσει την οικονομία.



Ο Κινγκ απέκρουσε τις επικρίσεις εναντίον της ΤτΒ να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία τον τόκο που κατέβαλε η κυβέρνηση για τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της βρετανικής οικονομίας. Η κίνηση είχε ωθήσει ορισμένες πλευρές να αμφισβητήσουν την ανεξαρτησία του οργάνου.

Η Βρετανία μόλις βγήκε από την ύφεση, με ανάπτυξη 1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά ο Κινγκ επισήμανε ότι αυτό οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες και ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο. Στο μεταξύ η έκθεση για τον πληθωρισμό της τράπεζας δείχνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος τους επόμενους 18 μήνες από ό,τι προβλεπόταν τον Αύγουστο (2,5% ως το τρίτο τρίμηνο του 2013, πριν μειωθεί ξανά κάτω από το 2% το 2014), περιορίζοντας επομένως την αποτελεσματικότητα μιας περαιτέρω προσπάθειας να τονωθεί η ανάπτυξη με νομισματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Ο Κινγκ ανέφερε ότι η προοπτική του πληθωρισμού υπήρξε ο βασικός παράγοντας που η ΤτΒ αποφάσισε να σταματήσει την αγορά δημόσιων ομολογιών το Νοέμβριο. Επέμεινε ότι υπάρχουν όρια σε αυτή την πολιτική, αλλά πρόσθεσε πως η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής) δεν έχει χάσει την πίστη της (. . .) σε αυτό το πολιτικό εργαλείο, ούτε έχει συμπεράνει ότι δεν θα γίνουν άλλες αγορές».

«Η άμεση οικονομική προοπτική παραμένει δύσκολη», ανέφερε πάντως ο Κινγκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)