to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 06.09.2022

Διεθνή

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού

Στο Μπαλμόραλ έφτασε νωρίτερα η Λιζ Τρας προκειμένου να ορκιστεί και επίσημα πρωθυπουργός - Δεκτή έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ και την παραίτηση Τζόνσον


(Jane Barlow/PA)

Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε σήμερα την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μια υποβόσκουσα ύφεση και την ενεργειακή κρίση, που απειλεί το μέλλον εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Τρας, η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε έξι χρόνια, μετέβη αεροπορικώς στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία, όπου η 96χρονη βασίλισσα της ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί έπειτα από τρία θυελλώδη χρόνια στην εξουσία.

Νωρίτερα, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπόρις Τζόνσον

Η βασίλισσα δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση την αξιότιμη βουλευτή Ελίζαμπεθ Τρας και της ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η κα Τρας δέχθηκε την προσφορά της Αυτής Μεγαλειότητας», προστίθεται.

Η Τρας θα έχει να αντιμετωπίσει διψήφιο πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ύφεση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σημειώνει το Ρόιτερς, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα αυτά της Τρας είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε άλλος μεταπολεμικός ηγέτης της Βρετανίας.

(φωτ. Andrew Milligan/PA)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)