to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βρετανία: Έδιωξαν την εταιρεία εξόρυξης και ίδρυσαν συνεταιρισμό «καθαρής ενέργειας»

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του Μπάλκομπ της Βρετανίας εναντίον των σχεδίων της εταιρείας Cuadrilla να προχωρήσει στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, έτρεψαν την εταιρεία σε φυγή


Την ήρεμη ζωή στο χωριό Μπάλκομπ της Βρετανίας τάραξαν, πέρυσι το καλοκαίρι, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του εναντίον των σχεδίων της εταιρείας Cuadrilla να προχωρήσει στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Η Cuadrilla τράπηκε σε φυγή. Τώρα και οι κάτοικοι του Μπάλκομπ στέλνουν σαφές μήνυμα πως το ενεργειακό μέλλον - τουλάχιστον της περιοχής τους - είναι στα χέρια τους,  ιδρύοντας το δικό τους συνεταιρισμό καθαρής ενέργειας.

Ο συνεταιρισμός ονομάζεται Repower και σε πρώτη φάση φιλοδοξεί να αντλήσει περίπου 263.000 ευρώ με τη διάθεση μετοχών προκειμένου μέσα στην Άνοιξη να εγκαταστήσει έξι συστοιχίες ηλιακών πάνελ - ισχύος 19 κιλοβάτ η καθεμία - σε στέγες, στο χωριό και γύρω από αυτό, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα καλύψουν το 7,5% των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων. Απώτερος στόχος, το Μπάλκομπ να τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

«Όλοι χρειαζόμαστε ενέργεια, όμως το να αγοράσεις από παρόχους-γίγαντες ενέργεια από ορυκτά καύσιμα δεν αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή», δήλωσε στο Business Green ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού Τζο Νίξον κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που ωφελεί και το χωριό και τον πλανήτη. «Οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί στην ανανεώσιμη τεχνολογία σημαίνουν ότι κοινότητες όπως η δική μας μπορούν πλέον να παράγουν την ενέργεια που οι ίδιες χρειάζονται, στον τόπο τους, με τρόπο που ωφελεί απευθείας εκείνες και όχι τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους - και αυτό βοηθά το περιβάλλον αντί να το βλάπτει.»

Ο συνεταιρισμός Repower παρουσίασε τα σχεδιά του σχεδόν την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καλούσε τους ομοεθνείς του να ξεπεράσουν τις ανησυχίες και τους δισταγμούς τους σχετικά με το fracking έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά η απεξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)