to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 23.11.2022

Διεθνή

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο "μπλοκάρει" τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφαίνεται πως η Σκωτία δεν μπορεί να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτηρία χωρίς έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο, επιφέροντας ένα πλήγμα στις ελπίδες των εθνικιστών για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας το επόμενο έτος.

Το 2014 οι Σκωτσέζοι απέρριψαν το ενδεχόμενο να δοθεί τέλος στην ένωση με την Αγγλία με ποσοστό 55% έναντι 45%, αλλά οι οπαδοί της ανεξαρτησίας υποστήριξαν πως το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα, στην οποία εναντιώθηκαν οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι, άλλαξε τις συνθήκες.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως σκοπεύει να διεξαγάγει μια συμβουλευτική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία στις 19 Οκτωβρίου 2023, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι σύννομη και να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει πει πως δεν θα δώσει άδεια για άλλο ένα δημοψήφισμα, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να διεξάγεται μία φορά σε μια γενιά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι παραμένουν μοιρασμένοι στα δύο όσον αφορά την υποστήριξη της ανεξαρτησίας και μια ψηφοφορία θα είναι πολύ αμφίρροπη.

Ο πιο υψηλόβαθμος νομικός αξιωματούχος της σκωτσέζικης κυβέρνησης είχε ρωτήσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν η κυβέρνηση της Σκωτίας μπορεί να εγκρίνει νόμο που θα ανοίγει τον δρόμο για ένα συμβουλευτικό δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομόφωνη ετυμηγορία των πέντε δικαστών του δικαστηρίου ήταν ότι δεν μπορεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)