to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 16.04.2021

Διεθνή

Βραζιλία: Ξανά στην κούρσα για την προεδρία ο Λούλα - Κατέρρευσαν οι κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την Πέμπτη την ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Λούλα ντα Σίλβα, για διαφθορά


Ο εμβληματικός ηγέτης μετά τη δικαστική απόφαση έχει τη δυνατότητα θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022. Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσε την απόφαση του δικαστή Έντσον Φάχιν με μεγάλη πλειοψηφία αφού 8 δικαστές ψήφισαν υπέρ και 3 κατά.

Να σημειωθεί ότι ο δικαστής Φάχιν είχε αποφανθεί στις αρχές Μαρτίου, ότι  το δικαστήριο που είχε κρίνει ένοχο τον Λούλα σε δύο δίκες ήταν «αναρμόδιο».

Ο Λούλα είχε καταδικαστεί μετά από έρευνα του Operation Car Wash, για ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκίας που παγίδευσε πολιτικούς και επιχειρηματίες. Η Λούλα, ηλικίας σήμερα 75 ετών, καταδικάστηκε σύμφωνα με το κατηγορητήριο για παραλαβή παραθαλάσσιου διαμερίσματος από μια εταιρεία μηχανικής που εμπλέκεται στην έρευνα του Operation Car Wash.

Αποφυλακίστηκε  το 2019 μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα πρέπει να φυλακίζονται έως ότου εξαντληθεί η διαδικασία προσφυγής τους.

Ο Λούλα είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν να τον εμποδίσουν να εκλέξει ξανά πρόεδρος το 2018. Σημειώνεται ότι η έρευνα για το Operation Car Wash ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014. Επικεντρώθηκε σε ισχυρισμούς ότι στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras είχαν δεχθεί δωροδοκίες από κατασκευαστικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση συμβάσεων σε διογκωμένες τιμές.

Ο Λούλα κυβέρνησε την Βραζιλία μεταξύ του 2003 και του 2011. Φυλακίστηκε έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά το 2018, γεγονός που τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, αλλά δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα λόγω του ποινικού του μητρώου.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)