to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 21.06.2013

Διεθνή

Βραζιλία: Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις (φωτό) - έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Ρούσεφ

Ένας νεκρός διαδηλωτής από χτύπημα αυτοκινήτου στην πολιτεία του Σάο Πάολο


Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλων μεγάλων πόλεων παρά την ανάκληση των αυξήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Στην πολιτεία του Σάο Πάολο, «ένα όχημα χτύπησε μια ομάδα τριών ατόμων, ο ένας εκ των οποίων εξέπνευσε στην πόλη της Ριμπεϊράο Πρέτο», σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το όχημα προσπαθούσε να προσπεράσει μια ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει ένα δρόμο. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη Βραζιλία τις τελευταίες 10 ημέρες

Demonstrators hold a banner demanding an improvement for education and health in Sao Paulo, Brazil, on June 20, 2013.(AFP Photo / Miguel Schincariol)

Οι διαδηλωτές διεκδικούν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τη διαφθορά της πολιτικής τάξης και τις υπέρογκες δαπάνες ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 όπως και τα πανάκριβα εισιτήριά, του πέρα από την ακύρωση της αύξησης κατά 7% στα  εισιτήρια των μέσων μεταφοράς (ακύρωση που αποτελεί την πρώτη νίκη του κινήματος).

Demonstrators in Brasilia, the capital city, Thursday evening (Photo courtesty of Mariana de Assis)

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης σήμερα το πρωί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων O'Globo, Folha de Sao Paulo και O Estado de Sao Paulo.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Εντουάρντο Καρντόσο θα μετάσχει επίσης στο συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha, που τονίζει ότι οι αρχές της Μπραζίλια "κατατρόμαξαν" από την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών χθες βράδυ από ομάδα διαδηλωτών, η οποία απωθήθηκε από την αστυνομία.

Riot police officers confront demonstrators after clashes erupted during a protest against corruption and price hikes, on June 20, 2013.(AFP Photo / Lluis Gene)

A riot police officer fires rubber bullets after clashes erupted during a protest against corruption and price hikes, on June 20, 2013, in Rio de Janeiro.(AFP Photo / Christophe Simon)

Σύμφωνα με την Folha, οι υπουργοί που θα μετάσχουν στο συμβούλιο θα εξετάσουν την κατάσταση, τα συνθήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών όπως και τη δυνατότητα η πρόεδρος Ρούσεφ να απευθύνει ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα σε μια χώρα που εξεγείρεται.

Πηγές: ΑΜΠΕ, rt.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)