to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βραζιλία: Πώς να ρίξεις μια κυβέρνηση

Η συνομιλία είχε γίνει τον Μάρτιο, ενώ δηλαδή η διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Στο τηλεφώνημα, ο τότε γερουσιαστής και μετέπειτα υπουργός Ρομέρο Ζούκα υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει μια "εθνική συμφωνία" προκειμένου να σταματήσει η δικαστική έρευνα για την Petrobras. Ο Ζούκα αναγκάστηκε σε παραίτηση με την αποκάλυψη της τηλεφωνικής συνομιλίας


Όλο και λιγότερο υπερβολικές ακούγονται οι καταγγελίες της Ντίλμα Ρούσεφ και του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) ότι η διαδικασία αποπομπής της από την προεδρία ισοδυναμεί με ένα καλά σχεδιασμένο "πραξικόπημα". Δεν υπάρχουν άλλωστε πια μόνο υποψίες, αλλά και σοβαρές αποδείξεις.

Χρειάστηκαν μόλις δέκα μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης για να υπάρξει η πρώτη παραίτηση υπουργού. Και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία, με δεδομένο ότι επτά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου που ανέλαβε να "εξυγιάνει" τη δημόσια ζωή από τα οικονομικά σκάνδαλα εμπλέκονται οι ίδιοι στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της πετρελαϊκής Petrobras.

Έτσι, ελάχιστοι εξεπλάγησαν όταν η εφημερίδα "Folha de Sao Paolo" έδωσε, στις αρχές τις εβδομάδας, στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία του υπουργού Σχεδιασμού Ρομέρο Ζούκα -ο οποίος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη- με τον πρώην γερουσιαστή και διευθυντή της κρατικής εταιρείας Transpetro Σέρζιου Μασάντου. Η συνομιλία είχε γίνει τον Μάρτιο, ενώ δηλαδή η διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα.

Στο τηλεφώνημα, ο τότε γερουσιαστής και μετέπειτα υπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μια "εθνική συμφωνία" προκειμένου να σταματήσει η δικαστική έρευνα "Γρήγορο Πλύσιμο" για τις δωροδοκίες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω της Petrobras. Όπως τονίζει ο Ζούκα, στόχος της συμφωνίας αυτής θα έπρεπε να είναι "να σταματήσουν όλα αυτά και να μπει ένα όριο".

Καθώς και οι δυο τους αποτελούν βασικούς στόχους της έρευνας, οι συνομιλητές συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Για τον Ζούκα, η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. "Πρέπει να αλλάξουμε την κυβέρνηση για να σταματήσουμε την αιμορραγία" σημειώνει, με τον συνομιλητή του να προτείνει ότι "η ευκολότερη λύση θα ήταν να την αναθέσουμε στον Μισέλ", τον αντικαταστάτη δηλαδή της Ρούσεφ στην προεδρία και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μισέλ Τέμερ.

Στρατιωτικές εγγυήσεις

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μακιαβελικούς χειρισμούς, ίσως και για συνωμοσία. Πόσο βάσιμες είναι όμως οι καταγγελίες του Κόμματος των Εργαζομένων και της ίδιας της Ρούσεφ ότι η ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης ισοδυναμούσε με "πραξικόπημα"; Τον λόγο έχουν και πάλι οι συνομιλητές.

Καθώς συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να ξεμπερδέψουν το συντομότερο με την κυβέρνηση, ο Ζούκα ενημερώνει τον Μασάντου ότι το σχέδιο έχει και την υποστήριξη του στρατού: "Μιλάω με στρατηγούς και στρατιωτικούς διοικητές. Είναι σύμφωνοι και λένε ότι θα το εγγυηθούν" ανακοινώνει. Και δεν είναι μόνο οι "εγγυήσεις", αφού ο πρώην υπουργός προσθέτει ότι ο στρατός "παρακολουθεί ήδη στενά" το κίνημα των ακτημόνων (MST), το κοινωνικό κίνημα με τους στενότερους δεσμούς με το PT, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις.

Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν, επίσης, ότι οι συνωμώτες έχουν θωρακιστεί απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Ο Ζούκα σημειώνει ότι έχει επικοινωνήσει με δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, του σώματος δηλαδή στο οποίο η κυβέρνηση Ρούσεφ προσέφυγε για να ακυρώσει τη διαδικασία αποπομπής. Ο πρώην υπουργός υπαινίσσεται ότι υπάρχουν και από εκεί σοβαρές εγγυήσεις για την επιτυχία τού εγχειρήματος.

Στα μέσα της εβδομάδας δόθηκε στη δημοσιότητα και ακόμη μία τηλεφωνική συνομιλία, εξίσου αποκαλυπτική για τα κίνητρα του δικαστικού σώματος. Σε αυτήν, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος ακούγεται να λέει ότι μετά την αποπομπή της Ρουσέφ η δικαστική εξουσία πρέπει "να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί", υπονοώντας έτσι τη μείωση ποινής για εκείνους που συνεργάζονται στις έρευνες και θα μπορούσαν έτσι να βοηθήσουν τις αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της διαπλοκής.

Και πώς σκέφτονται οι ίδιοι οι δικαστικοί; Αν πιστέψει κανείς τον Καλιέιρος, έχουν "θυμώσει" με τη Ρούσεφ. Επικαλείται μάλιστα ένα παράδειγμα: "Η ίδια μου είπε: Κάλεσα εδώ τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου να βρούμε τρόπο να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να γίνει το δικαστήριο ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Κι εκείνος το μόνο που ήθελε ήταν να συζητήσουμε αύξηση μισθού, απίστευτα πράγματα."

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά δεν είναι μόνο η απίστευτη έκταση της διαφθοράς στους κρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας. Είναι κυρίως ότι η ανατροπή της Ρούσεφ, μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή της, έγινε από το πιο διεφθαρμένο κομμάτι της εξουσίας με στόχο να διασφαλίσει την πλήρη ατιμωρησία του. "Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο Ζούκα.

Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Κατ' αρχάς, είναι ο ίδιος ο επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος Μισέλ Τέμερ που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τις οποίες αποπέμφθηκε η Ρούσεφ, πρόεδρος του κεντρώου PMDB που στα 20 χρόνια ζωής του αλλάζει διαρκώς στρατόπεδα για να συμμετάσχει στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Με τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανέλαβε ο Αντρέ Μούρα, ο οποίος όχι μόνο εμπλέκεται στην υπόθεση Petrobras, αλλά αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για εξαγορά ψήφων, κατάχρηση δημόσιας περιουσίας και... απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Αποκαλυπτικός των προθέσεων της νέας δεξιάς κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο της Petrobras είναι και ο διορισμός του Αλεξάντρε ντε Μοράες στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Μοράες ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Εντουάρντο Κούνια, του αποπεμφθέντος προέδρου του Κογκρέσου που ξεκίνησε τη διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ και σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της δικαστικής έρευνας.

Ποιος εμπιστεύεται τους εξυγιαντές;

Δεν προκαλεί επομένως κατάπληξη ότι η βραζιλιάνικη κοινή γνώμη εμπιστεύεται ελάχιστα τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις το 23% πιστεύει ότι η αποπομπή της Ρούσεφ έγινε για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με το 66% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι τα κίνητρα των γερουσιαστών ήταν καθαρά ιδιοτελή.

Η κατοικία του Τέμερ στο Σάο Πάολο θυμίζει πια στρατιωτική ζώνη, καθώς η αστυνομία έχει περιφράξει με οδοφράγματα και οχήματα όλους τους γύρω δρόμους για να εμποδίζει τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η κατάργηση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις από καλλιτέχνες, κάτι που ανάγκασε τελικά τον προσωρινό πρόεδρο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Η μόνη λύση απέναντι στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί σήμερα και η μεγάλη πλειονότητα των Βραζιλιάνων. Είναι μια λύση όμως που δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει επί του παρόντος η νέα κυβέρνηση. Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα παραμένει ο πρώην πρόεδρος του ΡΤ Λούλα Ινάσιο ντα Σίλβα, που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια θεαματική επιστροφή στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, εξίσου ενοχλητική για το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο της χώρας εξαιτίας των αγώνων της για την προστασία του Αμαζονίου. Καλό θα ήταν τα πράγματα να μείνουν όπως έχουν και υπουργός Γεωργίας να παραμείνει ο δισεκατομμυριούχος Μπλέρο Μάγκι, "βασιλιάς της σόγιας" και εγγύηση για τις επενδύσεις της ανερχόμενης βιομηχανίας βιοκαυσίμων...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)