to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 19.06.2013

Διεθνή

Βραζιλία: Ειδικές δυνάμεις καταστολής εναντίον των διαδηλωτών (βίντεο & φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις τις Τρίτης)

Στις πόλεις όπου θα διεξαχθεί το Κύπελλο Συνομοσπονδιών οργανώνεται η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών που παραμένουν για 2η εβδομάδα στους δρόμους


Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας σε πέντε μεγάλες πόλεις (μετά από αίτημα των τοπικών δοικήσεων) για να ελέγξουν το κύμα των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που συγκλονίζουν τη χώρα με καθοριστική τη συμμετοχή της νεολαίας. Xθες, πάνω από 50.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο του Σάο Πάολο, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ ο Guardian (σχετική φωτογραφία από το δίκτυο «Russia Today»).

Students try to break down a door of the City Hall building in Sao Paulo, Brazil on June 18, 2013. (AFP Photo / Miguel Schincariol)

Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας θα σταλούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μίνας Γκεράις, την Μπαΐα, την Σιαρά και την πρωτεύουσα Μπραζίλια. Όλες οι πόλεις αυτές θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Fifa.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τους διαδηλωτές στο Σάο Πάολο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η Ρεσίφε είναι η μόνη από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, η οποία δεν έχει ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις.

Πηγή του υπουργείου ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στις τοπικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν για το χρονικό διάστημα παραμονής των μονάδων αυτών.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 12 πόλεις.

Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε υπερήφανη που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την λαϊκή οργή με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Σάο Πάολο, στις 2 Ιουνίου, αλλά σύντομα γενικεύτηκαν εξαιτίας της δυσαρέσκειας για τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, την κακή κατάσταση του συστήματος εκπαίδευσης και υγείας και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Посмотреть изображение в Твиттере

Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις ονομάστηκαν «επανάσταση του ξιδιού» λόγω των αθρόων συλλήψεων διαδηλωτών που είχαν μαζί τους ξίδι για προστασία από τα δακρυγόνα.

Πηγές: «Εφημερίδα των Συντακτών», rt.com, ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)