to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 26.01.2019

Διεθνή

Βραζιλία: 34 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο

34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 300 αγνοούνται ακόμη μετά τη θραύση ενός φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο της εταιρείας Vale SA, στη Μίνας Ζεράις


Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όταν χείμαρρος λάσπης και νερού σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του μετά την κατάρρευση, χθες, Παρασκευή, φράγματος του μεταλλευτικού κολοσσού Vale στην νοτιοανατολική χώρα. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό των σχεδόν 300 αγνοουμένων μειώνονται συνεχώς, ενώ και η βροχή δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επιχείρηση των σωστικών συνεργείων.

 
 

Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, παρά τις εντατικές έρευνες των σωστικών συνεργείων.

 "Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να βρούμε επιζώντες είναι ελάχιστες. Πιθανότατα θα ανασύρουμε μόνο πτώματα", είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρομέου Ζέμα.

Σύμφωνα με τον Αβιμάρ ντε Μέλο Μπαρσέλος, τον δήμαρχο της πόλης Μπρουματζίνιου, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά. Οι διασώστες επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τέσσερα σημεία όπου ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Μεταξύ αυτών είναι και μια καφετέρια η οποία θάφτηκε στις λάσπες και όπου γευμάτιζαν πολλοί εργαζόμενοι την ώρα του δυστυχήματος. Στην περιοχή μεταφέρονται, από το Ρίο ντε Ζανέιρο, και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων.

Συνολικά 13 ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν από αέρος τους παγιδευμένους ανθρώπους.

Σχεδόν όλοι οι αγνοούμενοι είναι υπάλληλοι της Vale ή συνεργαζόμενων εταιρειών.

 Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις δεν έχει ακόμη ανακάμψει από ένα προηγούμενο, παρόμοιο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι. Από τη θραύση του φράγματος τελμάτων που ανήκε στην κοινοπραξία της Vale και της BHP Group Ltd προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία.

Δικαστής διέταξε σήμερα το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα που κατέρρευσε την Παρασκευή στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε "σταθερό". Πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

«Προαναγγελθείσα τραγωδία»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν χαρακτήρισε "προαναγγελθείσα τραγωδία" την καταστροφή της Παρασκευής. "Το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν. Δεν βλέπω τίποτα το μη προβλέψιμο. Εδώ δεν έχουμε ηφαίστεια, δεν γίνονται σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο", τόνισε.

 

Η θραύση του φράγματος έγινε μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συγκρότημα μεταλλείων Κόχεγκου ντο Φεϊζάου, στην πόλη Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

   Μια αληθινή παλίρροια καστανόχρωμης λάσπης με γκρίζες ανταύγειες κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο.

   «Στην πλειονότητά τους, οι πληγέντες είναι εργαζόμενοί μας», τόνισε ο Φάμπιο Σβάρτσμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

   «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι υψηλός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βάλε ανέφερε πως το καφεστιατόριο του μεταλλείου, που ήταν γεμάτο κόσμο καθώς η καταστροφή χτύπησε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, καταβροχθίστηκε από τη λάσπη.

   Οι συνέπειες της καταστροφής για το περιβάλλον «θα είναι μικρότερες από ό,τι το 2015, αλλά η ανθρώπινη τραγωδία πολύ πιο μεγάλη», προεξόφλησε ο Σβάρτσμαν, η εταιρεία του οποίου είχε επίσης εμπλακεί στο δράμα που είχε εκτυλιχθεί πριν από τρία χρόνια και δύο μήνες.

   Η μετοχή της Βάλε υποχώρησε κατά 8% στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου είναι εισηγμένη η εταιρεία, ενώ νωρίτερα, μόλις έγινε γνωστό το νέο δυστύχημα, έπεφτε ακόμη και κατά 11%.

   Στην Μπρουματζίνιου, πολλοί συγγενείς εργαζομένων στο μεταλλείο περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι αρχές δεν τους ενημέρωναν.

   «Δεν θέλουν να πουν τίποτα! Είναι οι γιοι μας, οι άντρες μας, και κανένας δεν μας λέει τίποτα. Ο ανιψιός μου, πέντε χρονών, με ρωτάει αν ο μπαμπάς του πέθανε. Τι να του πω;», αναρωτήθηκε η Ολίβια Χίους.

   Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση της Μίνας Ζεράις, επιχειρούν περίπου 100 πυροσβέστες, ενώ έχουν αναπτυχθεί δεκάδες ελικόπτερα. Ένα από αυτά εικονίζεται σε ένα δραματικό βίντεο καθώς ανυψώνει μια γυναίκα, που είναι εμφανώς τραυματισμένη.

Δηλώσεις Μπολσονάρου

   Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Πολιτεία σήμερα και θα επιθεωρήσει από αέρος την πληγείσα περιοχή το πρωί.

   «Θα διαπιστώσουμε τις ζημιές για να λάβουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αμβλύνουμε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα», είπε ο αρχηγός του Κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπραζίλια.

   Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από το φράγμα, ο χώρος του Ινιοτσίμ, του μεγαλύτερου υπαίθριου μουσείου στον κόσμο με πολλά αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, εκκενώθηκε «προληπτικά». Το μουσείο, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Βραζιλία, με τον βοτανικό του κήπο και πολυάριθμα εκθέματα σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει περίπου 35.000 επισκέπτες κάθε μήνα.

   Τον Νοέμβριο του 2015, η θραύση του φράγματος του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε μια κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι.

   «Είναι απίστευτο ότι τρία χρόνια και δύο μήνες μετά τη Μαριάνα, ένα άλλο δυστύχημα με τα ίδια χαρακτηριστικά έγινε στην ίδια περιοχή», εξανέστη η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.

   Τότε, εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν από ένα αληθινό τσουνάμι λάσπης, που εξαπλώθηκε σε δύο Πολιτείες και διένυσε 650 χιλιόμετρα, φθάνοντας μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της κοίτης του Χίου Ντος, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βραζιλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)