to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 07.03.2013

Διεθνή

Βράζει το Πορτ Σάιντ με αφορμή τις καταδίκες για την ποδοσφαιρική τραγωδία

Πέμπτη ημέρα επεισοδίων


Νεαροί διαδηλωτές στο Πορτ Σάιντ συγκρούστηκαν για πέμπτη ημέρα με αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα. Αφορμή των επεισοδίων, για άλλη μία φορά, η υπόθεση της καταδίκης σε θάνατο κατοίκων της πόλης για την ποδοσφαιρική τραγωδία του 2012 ενώ επίκειται, το Σάββατο, και η επικύρωση της απόφασης.

Οι διαδηλωτές φορούσαν χειρουργικές μάσκες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με φουλάρια πέταγαν πέτρες και έκαναν χειρονομίες προς τους αστυνομικούς που έριχναν καπνογόνα, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης ανέφεραν στο Reuters ότι ενισχύουν την ασφάλεια της κεντρικής φυλακής και των γραφείων της διώρυγας του Σουέζ ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο και στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί η θανατική καταδίκη 21 κρατουμένων.

Οι ταραχές στο Πορτ Σάιντ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο κατοίκους της περιοχής για τα αιματηρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα το 2012, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις ήταν αστυνομικοί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η απεργία των αστυνομικών που, μετά το θάνατο συναδέλφων τους στις ταραχές, ζητούν μεγαλύτερη προστασία επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κύριο αίτημα των αστυνομικών είναι να μην διώκονται (από τα στρατοδικεία) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν κατά την προσπάθειά τους να καταστείλουν τις ταραχές. 

Δεκάδες αστυνομικοί μάλιστα έκαναν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξάνδρεια φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι αστυνομικοί δεν είναι κατά του λαού».

Γενικότερα όμως οι χαμηλόβαθμοι του σώματος καταγγέλλουν ότι το σώμα πολιτικοποιείται υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται και ο πρόεδρος Μόρσι.

Όπως λένε, αναγκάζονται πλέον να καταστέλλουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει την αστυνομία, χρησιμοποιεί χαμηλόμισθούς αστυνομικούς για την προστασία κυβερνητικών κτιρίων, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες στόχος των διαδηλωτών. Όπως επισήμανε, τηρεί ουδέτερη στάση και δεν παίρνει το μέρος καμίας παράταξης. 

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)