to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 11.12.2017

Διεθνή

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος - «Απορρίπτουμε την κίνηση Τραμπ», το μήνυμα των Ευρωπαίων στον Νετανιάχου (liveblog)

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είπαν στον Νετανιάχου πως απορρίπτουν την κίνηση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ - Όλος ο πλανήτης (πλην Ισραήλ) προχωρά σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, είτε διπλωματικά αλλά με σαφήνεια, είτε με οργισμένες διαδηλώσεις - || Συνεχής ενημέρωση


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε την «υπόθεσή του» στην Ευρώπη για να ζητήσει από συμμάχους να αναγνωρίσουν, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως αντιμετώπισε μια σταθερή άρνηση από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε δυνατή την ειρήνη στη Μέση Ανατολή «επειδή αναγνώρισε πως η πραγματικότητα είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης».

Όμως ακόμη και οι στενότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν απορρίψει αυτή τη λογική και υποστηρίζουν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να καταστρέψει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Κοτζιάς: Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή

Έπειτα από ένα πρόγευμα εργασίας ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως κανένας από τους Ευρωπαίους που συμμετείχαν σ' αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν εξέφρασε υποστήριξη για την απόφαση του Τραμπ και καμιά χώρα δεν είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά της πρεσβείας της.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαργκότ Βάλστρομ.

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που προσέρχονταν στη συνάντηση επαναλάμβαναν τη θέση της Ένωσης ότι τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967 --περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν-- δεν βρίσκονται εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Η θέση του Ισραήλ φαίνεται πως βρίσκει περισσότερη υποστήριξη σε ορισμένα κράτη της ΕΕ απ' ό,τι σε άλλα. Την περασμένη εβδομάδα το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η τσεχική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Ουγγαρία μπλόκαρε ένα σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που καταδίκαζε την κίνηση των ΗΠΑ.

Όμως η Πράγα ανακοίνωσε αργότερα πως δέχεται την κυριαρχία του Ισραήλ μόνο επί της Δυτικής Ιερουσαλήμ και η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών.

Χθες ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να μένουν σταθεροί στις απόψεις τους.

Ο Μακρόν κάλεσε εξάλλου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπως αναμένεται να κάνουν και σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, να ξεκινήσει και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) να προβεί σε θαρραλέες ενέργειες προς τους Παλαιστινίους προκειμένου να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Παρίσι, ενώ «καταδίκασε απερίφραστα όλες τις μορφές επιθέσεων των τελευταίων ωρών και ημερών κατά του Ισραήλ».

«Μου φαίνεται πως το να αρχίσει από το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τη λήψη μέτρων εμπιστοσύνης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αυτές θα ήταν κάποιες χειρονομίες στις οποίες αναφερθήκαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι οποίες είναι σημαντικές» διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου επανέλαβε από το Παρίσι ότι «συνεχώς προτείνω» στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ», όμως μάταια.

Σχετικά με το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχολίασε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει άλλη πρωτεύουσα και ότι οι προσπάθειες να διαγραφεί «αυτή η σύνδεση αιώνων» είναι «παράλογες».

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες είναι η καταστροφή από το Ισραήλ υποδομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες προορίζονται «για τις ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες» και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή χώρες μέλη της.

Ο Αμπάς ξεκινά από το Κάιρο για να συνασπίσει τους Άραβες κατά της απόφασης Τραμπ

Ο Αμπάς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή σε προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και μεταξύ παλαιστινιακών παρατάξεων, προτού μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα δώσει μια ομιλία, ανέφερε το γραφείο του.

Τα αραβικά κράτη καταδίκασαν την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και δεσμεύθηκαν να ασκήσουν πίεση στα διεθνή φόρα προκειμένου να αναλάβουν δράση εναντίον της απόφασης αυτής, χωρίς να ανακοινώνουν οποιαδήποτε συγκεκριμένα μέτρα.

«Απαιτούνται τολμηρές παλαιστινιακές και αραβικές αποφάσεις στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα στο παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι διεθνείς δυνάμεις προειδοποίησαν ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα εμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την επίλυση της μακρόχρονης ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης καθώς η οργή επεκτείνεται σε όλη την περιοχή.

Ο Αμπάς δεν θα συναντηθεί με τον Μάικ Πενς κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή αργότερα αυτό τον μήνα, δήλωσε προχθές ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

Οι ανώτατοι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων και των χριστιανών της Αιγύπτου έχουν πει επίσης ότι δεν πρόκειται να συναντήσουν τον Πενς.

Ο Αμπάς αναμένεται να κάνει μια δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι, ανέφερε η παλαιστινιακή πρεσβεία στο Κάιρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Αίγυπτος, μαζί με την Ιορδανία που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει βοηθήσει στο παρελθόν στην επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, έχει πει πως η απόφαση αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης.

Μεσολάβησε επίσης για τη συμφωνία συμφιλίωσης ανάμεσα στο κόμμα Φάταχ του Αμπάς και την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, με έδρα τη Γάζα, η οποία κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για μια νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ.

Η σχεδιαζόμενη μεταβίβαση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου κυριαρχεί η Φάταχ, σημείωσε χθες νέα καθυστέρηση λόγω «εμποδίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς, χωρίς να επεκταθεί.

Προχθές, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών από τον θύλακα, όπου διεξήγαγε πόλεμο το 2014 με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2.000, στην πλειονότητά τους αμάχων (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η ενημέρωση για τις διαδηλώσεις (αλλά και τις διπλωματικές εξελίξεις) στο liveblog:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)