to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:38 | 21.10.2022

Διεθνή

Βράζει η Γαλλία, χωρίς την ψήφο της Βουλής πέρασε ο προϋπολογισμός

Χωρίς την έγκριση της Βουλής προχωρά ο νέος προϋπολογισμός μετά από μία εβδομάδα συζητήσεων - Με πρόωρες εκλογές απειλεί ο Μακρόν σε περίπτωση που περάσει πρόταση μομφής - Απεργιακός αναβρασμός


Ύστερα από επτά μέρες συζητήσεων στη Βουλή χωρίς κατάληξη για τον προϋπολογισμό, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπον έδωσε χθες βράδυ ένα τέλος, ανακοινώνοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη της κυβέρνησής μου για το πρώτο μέρος του νομοσχέδιου για τον προϋπολογισμό».

Το δικαίωμα αυτό, να περάσει δηλαδή ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία, της το δίνει το άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος από την εποχή του Σαρλ Ντε Γκωλ, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο χάος, σε περίπτωση μη συναίνεσης στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά, από το 1993 και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πιέρ Μπερεγκοβουά –η οποία επισης δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία–, που χρησιμοποιείται αυτό το άρθρο για ένα σχέδιο προϋπολογισμού. Η χρήση του δεν σημαίνει οριστική υιοθέτηση του κειμένου, που θα πρέπει επίσης να εξεταστεί απο τη Γερουσία και στη συνέχεια, αν προκύψει τροποποιημένο, να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θα μπορεί κάθε φορά να καταφεύγει εκ νέου στο άρθρο 49  παράγραφος 3, του οποίο η χρήση είναι απεριόριστη για ένα κείμενο προϋπολογισμού. 

Στο άκουσμα των δηλώσεων της πρωθυπουργού σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω άρθρου, τα 4 κόμματα της αριστεράς στο συνασπισμό Nupes (Μελανσόν) υπέβαλαν την πρώτη πρόταση μομφής, ενώ αναμένεται και μία δεύτερη σήμερα από την ακροδεξιά της Λεπέν. Βέβαια, το ενδεχόμενο να περάσει η πρόταση μομφής είναι σχεδόν απίθανο αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. 

Με «διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή νέων εκλογών» απειλεί από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής, εν μέσω απεργιακού αναβρασμού για αυξήσεις μισθών στη σκιά του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Σήμερα το απόγευμα, μετά από μια θυελλώδη συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί, η Ελιζαμπέτ Μπορν αποφάσισε να... τελειώνει στα γρήγορα και να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά το άρθρο 49 παράγραφος 3 για το δεύτερο μέρος του προϋπολογισμού που αφορά την κοινωνική ασφάλιση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τις τροπολογίες που έφερε και κατάφερε να περάσει δημιούργησε ένα εντελώς προβληματικό κείμενο. 

Πρόταση μομφής από αριστερά και πιθανά σωσίβια...

Πιθανό σωσίβιο για την κυβέρνηση απομένουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Δεξιάς, που παρότι θεωρούν αντιδημοκρατική τη χρήση του άρθρου 49, δεν θέλουν να ψηφίσουν με κριτήρια αριστερά και ακροδεξιά, αλλά ούτε και να βρεθεί η χώρα χωρίς προϋπολογισμό το 2023.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)