to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 07.07.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτισμός

Βράβευση του Μιχ. Κουντούρη στον διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας «Trumpism» και στο World Press Cartoon

Ο καταξιωμένος Ροδίτης γελοιογράφος Μιχάλης Κουντούρης μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου με αφορμή τις βραβεύσεις του στον διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας και καρικατούρας Trumpism (ΙranCartoon) καθώς και στο φετινό World Press Cartoon


Διεθνής διαγωνισμός γελοιογραφίας «Trumpism»

Περίπου 2000 σκίτσα γελοιογράφων και σκιτσογράφων από 75 χώρες συμμετείχαν στον 11o διαγωνισμό της  IranCartoon (από την Ελλάδα συμμετείχαν συνολικά δέκα δημιουργοί).

Πρόκειται για «έναν παλιό και σημαντικό κόμβο» όπως τον χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Κουντούρης μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7.
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (3 Ιουλίου) στο Art Bureau της Τεχεράνης, εκεί όπου φιλοξενείται και ο σημαντικός θεσμός της Biennale. Ο Μιχάλης Κουντούρης κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της γελοιογραφίας και ο συνάδελφός του Ιρανός Hadi Asadi έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καρικατούρας.


Η βραβευμένη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη

Ο φετινός διαγωνισμός είχε ένα ιδιαίτερο λογότυπο: θυμίζοντας το ναζιστικό σύμβολο, στη θέση της σβάστικας το γράμμα ‘Τ’ αντιπροσώπευε το αρχικό του επιθέτου του Τραμπ. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει στο παρελθόν οργανώσει διαγωνισμούς γελοιογραφίας με θέματα όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Ολοκαύτωμα.  



12o World Press Cartoon
Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, ο Μιχάλης Κουντούρης βρέθηκε στην Caldas da Rainha της Πορτογαλίας για να παραλάβει το 2ο βραβείο στο World Press Cartoon, έναν ακόμα έγκριτο διεθνή διαγωνισμό που συνδέεει τον Τύπο και την γελοιογραφία και επέστρεψε μετά από ένα χρόνο απουσίας, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Το έργο του Κουντούρη στην κατηγορία της πολιτικής γελοιογραφίας είχε θέμα την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια (δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών).


9 νικητές από 8 χώρες στο 12ο World Press Cartoon


Το βραβευμένο έργο 

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Κουντούρης βραβεύεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση, παράδειγμα το 2013 είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο (Grand Prix).
Ο ίδιος μας εξηγεί ότι ο διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες, την πολιτική γελοιογραφία, την καρικατούρα και το χιουμοριστικό σκίτσο (gag) και ότι ο νικητής του μεγάλου βραβείου, επιλέγεται ανάμεσα στους νικητές των τριών κατηγοριών.
 

O Mιχάλης Κουντούρης στο στούντιο του 103,7 Στο Κόκκινο Ρόδου τον περασμένο Ιούλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)